De Renault Talisman, de opvolger van de stilletjes weggekwijnde Laguna, komt eraan om het d-segment van een voorraadje voorspoed te voorzien.

Al jaren zijn grote sedans en stationwagens op hun retour naarmate mensen in steeds kleiner spul gaan rijden. Af en toe komen er auto’s langs waarvan we vermoeden dat ze het tij nog wel eens zouden kunnen doen keren. Dit is er zo een.

Nadat ze met de Laguna al een tijdje geen potten meer braken, besloot Renault het roer om te gooien: hun nieuwe sedan heet Talisman en is groter, luxueuzer, efficiënter en wat ons betreft ook een stuk geslaagder van ontwerp.

De Talisman rolt uit dezelfde fabriek als de nieuwe Espace en heeft dezelfde vormtaal, waarvoor we Laurens van den Acker mogen bedanken. Z’n forse front imponeert en hij oogt lang en laag, strak en toch speels. Hij heeft een wielbasis van 2,81 meter, ruim voldoende om de achterste inzittenden nog even geen artritis te bezorgen, en zorgt in totaal voor 4,85 meter garagevulling. In z’n kofferbak kun je 608 liter kwijt. Met recht een grote sedan dus; dat zien we graag.

Net als de Espace is de Talisman er alleen met 1,6-liter turbomotoren. Er zijn twee benzines met 150 en 200 pk, beide uitgerust met een zeventraps automaat, en drie diesels met 110, 130 en 160 pk. De laatste heeft twee turbo’s en wordt gekoppeld aan een zestraps automaat. De Talisman is behoorlijk licht – vanaf zo’n 1.300 kilo – dus dat is alvast goed nieuws voor de sportief ingestelden onder ons.

Op dat vlak profiteert de Talisman ook van Renaults Multi-Sense-systeem dat we kennen van de Espace: vierwielbesturing en verschillende rij-modi voor de dempers, stuurbekrachtiging en transmissie. Ook het motorgeluid, de kleuren van de interieurverlichting en zelfs de stoelmassage worden hierop aangepast. Verder is de Talisman uit te rusten met drie verschillende smaakjes infotainment, waarvan Renaults prettige R-Link 2, compleet met 8,7-inch portretscherm en Bose Surround Sound, de lekkerste is. Bepaalde uitvoeringen hebben led-koplampen, en uiteraard is er ook een extra weelderige Initiale Paris-versie te krijgen.

De Talisman wordt in september in Frankfurt voor het eerst aan het publiek getoond. Begin 2016 komt ie op de markt; enkele maanden later volgt de Talisman Estate.

Reacties

Meer van TopGear