Je kunt alleen maar bewondering hebben voor een racespel dat precies biedt wat de titel belooft. Want Test Drive was precies dat: je koos één van het handjevol fenomenale eighties-sportauto’s dat op de parkeerplaats van de dealer stond, en ging ermee de weg op om rustig en weloverwogen zijn sportieve competenties uit te proberen. Tot je rechtervoet per ongeluk ‘zomaar’ het pedaal vloerde.

Oké, het was misschien ook niet zo handig van die dealer, om zich uitgerekend aan een slingerende bergweg te vestigen. Dan vraag je er ook wel een beetje om, dat je clientèle de auto’s afbeukt, glijdend langs peilloos diepe ravijnen drift en zich een weg weeft tussen het slome overige verkeer door. Er was maar één route, hoewel die af en toe werd onderbroken door tankstations waar je even een pauze kon nemen en de auto kon bewonderen.

Test Drive was zeker niet de eerste racesimulator, maar tilde het niveau en realisme wel naar niet eerder vertoonde hoogtes. De onderste helft van het scherm was gevuld met een gedetailleerde weergave van de cockpit van de auto, er was een pook die door het H-patroon bewoog en, misschien nog wel het meest realistisch: je kon met een Lamborghini Countach ongeveer anderhalve minuut vol gas rijden voordat je hem weer moest volgooien met benzine.

Test Drive vertegenwoordigde onbetwist het yuppie-ideaal van de jaren tachtig, gegoten in de verpakking van een racespel. Zelfs in het openingsfilmpje kwam een glad, zonnebrildragend Wall Street-type voor dat het raampje van zijn 911 Turbo omlaag liet zakken, grinnikte en wegreed – zij het met aanzienlijk minder uiterlijk vertoon dan je zou verwachten. Hij had nog net geen witte poedersnor.

Een tijd lang was Test Drive ongeveer zo dicht als een hele generatie kinderen kon komen bij de supercars die de muren van hun slaapkamers sierden. En het mooiste was nog: als je het parcours succesvol aflegde en met piepende banden voor de dealer stopte, werd je door hem uitgebreid gecomplimenteerd met je rijstijl en zei hij dat je de auto mocht houden. Oké, zó realistisch was het spel dus ook weer niet…

Test Drive (1987)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)