Een roadtrip door west-Amerika. Het is zo’n beetje de meest cliché en toeristische vakantie die je kunt bedenken. En dat heeft een goede reden. Deze reis verdient sowieso een plekje op je bucketlist. Dat zeggen we niet zomaar; een deel van de TopGear-redactie maakte ‘m onlangs. Onze route begon in San Francisco, waarna we naar Monterey gingen en via een omweg naar Los Angeles. Daarna richting San Diego (wat leuker is dan Los Angeles, echt waar), gevolgd door een kort bezoekje aan Arizona en Utah, om vervolgens naar Las Vegas te gaan. Via Yosemite gingen we terug naar San Francisco. Uiteraard met een hoop tussenstops en overnachtingen onderweg. Het blijft tenslotte vakantie. We kunnen een heel boekwerk volschrijven met wat we geleerd en gezien hebben, en wat jij moet weten. Maar dan verpesten we je avontuur. Daarom hierbij slechts een paar tips.

Huur een grote lompe SUV

Natuurlijk, ze hebben in Amerika echt niet alleen maar logge hopen staal met onzuinige V8-motoren. Maar wil je écht 4.000 kilometer in een Toyota Corolla rijden? Nee, natuurlijk niet. Je wilt een auto waarbij je uitstapt, een keer over je schouder kijkt en onvrijwillig even glimlacht. En het is leuk voor de foto’s. Oh, en dat Amerikaanse SUV’s deinen en zweven over de snelweg is quatch. De grootste modellen zijn in wezen pick-ups met een andere koets. Stuiter-de-stuiter.

Bereid je voor op stopborden. Overal

Kruisingen staan er vol mee. De Amerikanen noemen dit een all-way stop of een four-way stop. Hier schemert het wilde westen van de VS nog door. Officieel mag de auto die het eerst bij het kruispunt aankwam, ook het eerst weer optrekken en doorrijden. In de praktijk is het een potje blufpoker; wie het eerst schiet, mag door. Bedenk eens hoeveel benzine dit kost: al die grote Amerikaanse hokken die onnodig afremmen en weer optrekken.

Geen keep your lane

Veel mensen denken dat je in Amerika (en op de A2 in Nederland, blijkbaar) rijdt volgens het keep your lane-principe. Ofwel dat onnodig linksrijden niet bestaat en dat je rechts mag inhalen. Dat klopt niet. De precieze regels verschillen per staat, maar in principe is het ook in Amerika de bedoeling dat je rechts houdt. Bij wegen met drie of meer rijstroken zul je vaak zien dat de vrachtwagens uiterst rechts rijden en personenwagens op de rijstrook links daarvan.

Wel overal files

Op je eigen baan blijven en rechts inhalen mag natuurlijk wel in de file. En daar zijn er nogal wat van. Rond de grote steden als San Francisco en Los Angeles sta je geregeld stil. Ook buiten de spits. De grote, uitgestrekte vlaktes die Amerika rijk is, compenseren hiervoor.

Problemen aan de weg worden niet opgelost

Problemen oplossen aan de weg, daar doet Amerika niet aan. Een waarschuwingsbord is genoeg. Als er een bord staat met ‘BUMP’, ga dan ook maar van het gas. Je passagiers en de koffers achterin zullen je dankbaar zijn. Stuiter-de-stuiter, weet je nog? Een foto hiervan ontbreekt helaas, dus geniet hierboven even van een plaatje van de woestijn.

Nee, je pomp bij het tankstation is niet kapot

Je moet eerst even naar binnen lopen om te betalen. Dan ga je tanken, vervolgens loop je weer naar binnen en krijg je je wisselgeld en/of het bonnetje. Handig? Nee. Logisch? Misschien wel. Als onze auto 1 op 5 reed, zouden wij misschien ook geneigd zijn om benzine te stelen.

Hard rijden tijdens je roadtrip door west-Amerika

Foei. Te hard rijden mag niet. En let op: alles is in mijlen per uur. Dus als je uit gewoonte 5 mph te hard rijdt, is dat al 8 km/u te hard. Je hebt ongetwijfeld de horrorverhalen gehoord over de politie in Amerika en dat je nooit te hard moet rijden. Nogmaals: foei, mag niet. Maar in onze ervaring valt het reuze mee. Veel politie, flitspalen of trajectcontroles op de uitgestrekte wegen zijn wij niet tegengekomen.

Installeer Uber

In Nederland is Uber verboden. En hoewel het wettelijke aspect volledig begrijpelijk is, blijft het eeuwig zonde. Want tjonge, wat werkt dat goed. Je slingert de app aan, zegt waar je heen wilt en binnen enkele minuten staat er een auto voor je deur. Met een beetje geluk weet de chauffeur je wat leuks te vertellen over de stad waarin je je bevindt.

Zorg dat je wat losse dollars bij je hebt

In principe betaal je in Amerika alles met je creditcard. Alles, behalve (vaak) de fooien. En die moet je aan bijna iedereen geven: je gids, je serveerster, het mannetje dat je auto parkeert, degene die je bagage naar je kamer brengt, de dame die je in de spa van je hotel je rug masseert… Ehm, goed. Pin aan het begin van je vakantie dus een handje dollars. Ook handig om te verbrassen in Vegas.

Neem water mee

De warmste temperatuur die onze boordcomputer aangaf, was 48 graden Celsius in de buurt van Vegas. En dat is WARM. Zelfs de wind is warm. En het koelt niet af in de avond. Reken het aantal flessen uit waar je genoeg aan denkt te hebben, en verdubbel dat. Je lompe Amerikaanse bak biedt toch genoeg ruimte.

Ga langs Laguna Seca tijdens je roadtrip door west-Amerika

Als je geluk hebt, mag je met iemand meerijden. Auto- en racegekkies zijn de meest amicale mensen die je gaat tegenkomen. Ze delen hun passie graag met anderen en lijken het levensdoel te hebben om jou aan te steken met hun hobby. Toen wij kwamen buurten bij Laguna Seca (onderweg naar Monterey) was er een circuitdag bezig van Trackmasters Racing. ‘Zoek een auto met een A-sticker op de voorruit. Dit staat voor Advanced Driver. En vraag of je een rondje mee mag rijden. Oh, en loop eerst even mee. Dan krijgen jullie een paar helmen te leen’, zei ene Doug tegen ons. Niet veel later wreven we over de pijnlijke plekken op onze schouders van vliegjes die met 200 km/u op onze huid kapot sprongen, na een ritje in een Ariel Atom. Dat hadden wij ook niet verwacht toen we die ochtend wakker werden.

Koop Twinkies

Twinkies zijn lekker.

Bezoek de kleine steden

Daar ervaar je nog het echte Amerika. Ruimdenkend durven we de meeste inwoners niet te noemen. En dat maakt het leuk. Zoek even op wat jouw lengte is in feet en inches, want als lange Nederlander krijg je regelmatig de vraag: ‘How tall are you, man?’ En: ‘Got many terrorists in your country?’ Je snapt gelijk waar Trump aan zijn stemmen komt. En bovendien: je doet al de meest cliché roadtrip ooit, ga je dan echt ook nog op de cliché plaatsen verblijven?

Ga eerst even GTA spelen

Los Angeles, en vooral het deel bij de Santa Monica Pier, herken je direct uit GTA 5. Alsof je in een gamewereld rondloopt. Nu geen gekke dingen gaan doen, hè?

Laatste tip: lees je niet té veel in

Een onderdeel van een roadtrip is het avontuur. Je weet nu nét genoeg. Laat je voor de rest gewoon verrassen door de gekheid van Amerika.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)