De krachtigste Rolls-Royce Cullinan ooit. Smakelijke titel, niet? Hoewel feitelijk helemaal waar, is het allemaal niet zo spectaculair als het klinkt. De jongste Rolls-Royce moet zijn tweede levensjaar nog bereiken en tot nu toe was de hoge Rollers leverbaar met slechts één motorisering. De nieuwe Rolls-Royce Cullinan Black Badge voegt 29 pk en 50 Nm toe en dat maakt het de sterkste Cullinan ooit.

De 6,75-liter V12 produceert nu in totaal 600 pk en 900 Nm. Wat dat doet met de prestaties? Onbekend en irrelevant. Het extra vermogen dient meer als een onderscheidend kenmerk dan als merkbare boost in prestaties, want wat is nou 29 pk extra op 2.660 kilo? De reguliere Cullinan sprint in 5,2 seconden naar 100 km/u en is begrensd op 250 km/u. Hou rekening met soortgelijke specificaties voor de Rolls-Royce Cullinan Black Badge. De transmissie zou met nieuwe software urgenter moeten aanvoelen.

Waar koop je de Rolls-Royce Cullinan Black Badge dan wel voor?

Dat zie je wel, toch? Het is de SUV voor Jules Deelder en andere mensen die het liefst zwart dragen. Je koopt hem omdat hij er dreigend uitziet. En omdat Black Badge stoer klinkt. Volgens Rolls-Royce krijgt de zwarte lak van de Black Badge het uitgebreidste afwerkingsproces ooit voor eenkleurige lak. De polijstmachine gaat tien keer over de lak heen voordat de Cullinan de fabriek mag verlaten.

In de zwarte 22-inch velgen plaatst Rolls-Royce voor het eerst in de geschiedenis van het merk gekleurde remklauwen. De Cullinan is er om een jongere doelgroep aan te spreken, dus dan krijg je dat. Rood is een gemiste kans, want de autobouwer had de grijpers kunnen matchen met het interieur en de pinstripe op de zijkant, waar gele accenten de duisterheid breken. In het pikzwarte interieur komt de hemelverlichting mooi tot zijn recht. De sterrenhemel bestaat uit 1.344 optische vezels. De 23 koolstofvezel delen in het interieur kosten elk 21 dagen om te maken.

De zwarte SUV is nu te bestellen. De prijs van de Rolls-Royce Cullinan Black Badge is nog even onbekend. De reguliere Cullinan kost 415.225 euro. Tel daar dus een zakcentje of twee bij op.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)