Ja ja, dat hebben we vaker gehoord; maar nu gaat het echt gebeuren. Het is officieel, het hoge woord is eruit.

Hoewel het natuurlijk wel, zoals het Rolls-Royce betaamt, niet met zo veel woorden gezegd is. Er stond niet even een topman op die riep: 'Wij gaan een 4×4 bouwen!' In plaats daarvan publiceerde het merk een open brief waarin gesproken wordt over een auto 'met hoge carrosserie' die 'elk terrein kan trotseren'. Goed, een SUV dus.

Dit is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een succesnummer in wording voor Rolls. De markt voor luxe SUV's blijft maar groeien, vooral in China en Rusland. Maserati en hoofdconcurrent Bentley maken op korte termijn al hun intrede in het segment. Die zullen wel in een andere prijsklasse opereren; Bentley noemt voor haar Bentayga een Britse prijs van 140.000 pond. Daar gaat Rolls zeker overheen. We zouden zelfs niet raar staan te kijken als de prijs de 200.000 pond overstijgt en daarmee boven die van de Phantom met lange wielbasis uittorent.

Wanneer de Rolls-Royce SUV op de markt komt, is niet bekend, maar ga er maar niet van uit dat het al dit jaar zal zijn. Rolls zegt een geheel nieuwe carrosseriestructuur van aluminium te gaan gebruiken, waarmee het gewicht wat ingeperkt moet worden. Niet dat Rolls-Royces ooit een toonbeeld van een lichte bouwwijze waren, of dat ooit zullen worden.

'Vele gewaardeerde klanten hebben erop aangedrongen dat we deze auto zouden ontwikkelen, en we hebben naar hen geluisterd', staat in de brief. 'Rolls-Royces voerden pioniers en avonturiers als Lawrence of Arabia door onmetelijke en onontdekte woestijnen en over gebergten. We creëren hiermee een automobiel in de grootste tradities van ons merk.'

Meer nieuws volgt zodra we het te horen krijgen…

Advertentie

Reacties

Meer

Meer van TopGear

Advertentie