Wie kiest voor een woning in de grote stad, moet een beetje extra herrie voor lief nemen – daar wen je ook wel aan. Maar als je voor de zoveelste keer ‘s nachts wakker wordt door een opgepepte Golf R met DSG-scheetjes, dan snappen we dat je het een beetje zat wordt. Goed nieuws dan voor de inwoners van Rotterdam, want de stad wil geluidsoverlast door auto’s gaan aanpakken met een nieuw soort flitspalen.

Momenteel is er al een systeem dat geluidsoverlast meet in Rotterdam. Nu wil de stad het systeem koppelen aan een apparaat dat de kentekens registreert. Uiteindelijk is het idee dat deze overlastveroorzakers een boete thuis krijgen. Het gaat om geluidsoverlast door bijvoorbeeld een te luide uitlaat of het expres toeteren. Het systeem moet zowel auto’s als motoren en scooters gaan bekeuren.

Andere grote steden hebben interesse

Den Haag, Utrecht en Amsterdam denken mee aan het project en hebben ook interesse om het systeem over te nemen. ‘Voordat je dit kan automatiseren, moet de landelijke wetgeving worden aangepast. Dat kost tijd. Tot dan moeten agenten de overtreders direct betrappen. Maar de pakkans wordt nu al groter. Uit het onderzoek blijkt namelijk een patroon van tijdstippen en plekken’, zegt Rotterdamse wethouder Judith Bokhove tegen het AD.

Zijn we nu allemaal het haasje?

Technische gegevens van de flitspaal voor harde geluiden zijn er nog niet, maar we vermoeden zo dat je niet gelijk het haasje bent als je een luide uitlaat hebt. Als je rustig rijdt met een wat voller uitlaatgeluid, zul je waarschijnlijk binnen de normen blijven. Maar als je flink gaat doortrekken of gewoon gaat revven, dan krijg je waarschijnlijk wel een prent thuis – en dat is zeker in de nacht niet meer dan terecht.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear