Mitsubishi heeft zoveel schijt aan alles dat we er op de redactie gewoon van moeten lachen. Een aantal jaren geleden kwam de fabrikant nog slecht in het nieuws vanwege het verzwijgen van defecten en nu het sjoemelschandaal. 25 jaar lang heeft Mitsubishi gelogen over het brandstofverbruik en dergelijke, testjes werden aangepast en mooier gemaakt. Dat ze dat zo lang verborgen hebben gehouden is gewoon knap.

Wat moeten ze gelachen hebben in Japan toen die amateurs van Volkswagen zo snel werden ontdekt, totdat er bij Mitsubishi zelf op de deur werd geklopt. Laten jullie die testresultaten maar even zien. De rest is geschiedenis en Mitsubishi moet nu op de blaren zitten. Voor het eerst in acht jaar verwacht het bedrijf verlies te gaan maken en voor een leugen van een kwart eeuw valt het best mee: 1,2 miljard euro. Dit is wel een stuk hoger dan analisten hadden voorspeld, die gokten op een bedrag van 60 miljard yen. De 1,2 miljard euro staat gelijk aan 145 miljard yen. Bedenk hierbij wel dat er heel veel onopgeloste randzaken bij komen kijken. Zo kregen veel sjoemelmodellen in Japan een gratis parkeervergunning, vanwege de lage uitstoot (haha), wie gaat dat nu dan betalen?

Verder heeft het schandaal nu ook de kop gekost van twee topmannen van Mitsubishi. Gelukkig voor hen zijn ze allang niet meer de enige. Zo werd ook bekend dat Suzuki gesjoemeld heeft. We vragen ons af of er überhaupt wel eerlijke fabrikanten zijn.

Ja, maar iedereen doet het toch?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear