Spreek enkel de ‘shoo’ van ‘shooting brake’ uit en de vingers van toetsenbordstrijders beginnen direct te jeuken. In reactievelden zullen ze je vertellen dat wat jij zojuist liet zien, zeker geen shooting brake is. Geloof je elk commentaar, dan kun je louter de conclusie trekken dat de carrosserievorm simpelweg niet bestaat.

Dat klopt echter niet. Ze bestaan, maar de definitie ligt anders dan de meesten denken. De algemene opvatting dat de Mercedes CLA Shooting Brake geen echte SB is, klopt. Het grote voorbeeld dat de Ferrari FF of de GTC4Lusso wél een shooting brake (ben je het woord al zat?) is, klopt niet.

Volgens Niels van Roij, de ontwerper van de Tesla Model S Shooting Brake, ligt het in tegenstelling tot wat veel mensen beweren niet aan het aantal deuren.

De term brake stamt uit begin jaren 1800 en staat voor ‘open kar’. Een shooting brake was een kar die was omgebouwd om plaats te bieden aan honden, geweren en geschoten wild. In de jaren 1900 begonnen welvarende mensen, voornamelijk in Engeland, statige auto’s om te bouwen voor de jacht.

Voorin moesten ze fijn vertoeven zijn en achterin moest plek zijn voor alles wat met de jacht te maken had. Vroege modellen hadden zelfs bloedgeultjes. Deze schietgrage mensen met diepe zakken lieten hun eigen jachtwagen bouwen door coachbuilders.

Definitie shooting brake

Daaruit vloeit de definitie. Een shooting brake moet een handgemaakte auto zijn met een doorlopende daklijn, op basis van een auto die geen stationwagen is. Het jacht-element is tegenwoordig niet meer van toepassing. Daarbij maakt het niet uit of de basis een coupé, cabriolet of een sedan was. En het aantal deuren ook niet. Een SB is vaak een luxe of een sportief model.

Het bewijs stond op de Concours d’Élégance bij Paleis Het Loo. Naast de Tesla Model S Shooting Brake stond de Rolls Royce Shooting Brake van Nederlandse autorestaurateur Richard Overmeer. Ook deze handgemaakte auto telt vijf (of eigenlijk zes) deuren en draagt de naam Shooting Brake. Nu ken je de definitie van shooting brake. Kun je lekker betweterig doen op feestjes en partijen.

(Naschrift: de schrijver van dit artikel kletst uit zijn nek. Een Shooting Brake heeft twee deuren – punt. Anders is het een stationwagen. Natúúrlijk komt Niels van Roij met dit verhaal: anders had ie zijn Tesla een Model S Station moeten noemen, en dat klinkt een stuk minder flitsend. Maar zijn Model S is geen, herhaal: géén shooting brake. Daarvoor heeft ie twee portieren te veel. Groetjes, de eindredactie.)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)