Ooit afgevraagd hoe braaf we nou eigenlijk zijn in Nederland? Daar heeft het Nationaal Dataportaal Wegverkeer misschien wel een antwoord op. Volgens nieuwe cijfers van de overheidsinstantie houdt gemiddeld 60 procent van het wegverkeer in Nederland zich netjes aan de snelheid. De rest wil nog weleens iets te hard rijden. Het gaat hier om cijfers uit 2021.
In Zuid-Holland houden de weggebruikers zich het beste aan de snelheid, maar liefst 62 procent rijdt daar niet harder dan toegestaan. Dat zal er ook iets mee te maken hebben dat er daar om de twee meter een vaste flitspaal staat én dat het in die provincie redelijk druk is. In Flevoland wordt de snelheidslimiet het vaakst overschreden. Daar houdt 55 procent zich maar aan de limiet.
Het vervelende nieuws is dat de overtredingen het vaakst plaatsvinden op plekken waar je maar 30 km/u mag. Daar is Flevoland overigens het braafst met 55 procent. In Drenthe rijdt maar 36 procent de toegestane snelheid in 30-zones. Een beetje doorrijden vinden we nooit zo’n probleem, maar op plekken waar kinderen spelen, kun je beter even gas terug nemen.
Wat leverden de hardrijders op?
Vorig jaar werden er in totaal 8.024.118 verkeersboetes uitgedeeld in Nederland. De opbrengsten daarvan waren 673,4 miljoen euro voor de Nederlandse staat. In het eerste tertiaal van 2022 reden we in Nederland zo’n 2,4 miljoen boetes, dus het lijkt erop dat ongeveer op dezelfde koers zitten qua boetes, misschien iets minder.
Robbie heeft op 16 september 2022 geschreven:
Hou je gewoon aan de regels. Scheelt een hoop geld.
Lasgo heeft op 16 september 2022 geschreven:
Ik houd me nóóit aan de maximum snelheid. Ik woon in Zuid-Holland en rijd met de personenauto gemiddeld 130km/u op de snelweg. Ik heb geen zin om suf 100 te gaan rijden, dan val ik geheid in slaap. Binnen de bebouwde kom rijd ik 60km/u, tenzij er zo’n sufkut 40 zit te rijden en je er niet langs kan. Met de vrachtwagen rijd ik binnen de bebouwde kom ook zo’n 60km/u en op de snelweg 90km/u.