Niemand is echt tegen het verminderen van de uitstoot, maar er is een hoop onenigheid over de manier waarop. De beste innovaties op gebied van duurzaamheid zijn dan ook dingen waar mensen geen moeite voor hoeven te doen of waar geld bespaard mee kan worden. Het liefst zelfs allebei. Neem bijvoorbeeld de brandstofbesparende routes binnen Google Maps.
Twee jaar geleden rolde Google de functie uit in de VS en vorig jaar kwamen de milieuvriendelijke routes naar Europa. Bij het inplannen van een route op Google Maps krijg je een optie voor een milieuvriendelijke route te zien. De applicatie geeft aan wat de brandstofbesparing is en hoeveel langer je onderweg bent. Gebruikers kunnen dan een afweging maken en Maps doet de rest.
Al veel CO2-uitstoot minder
Google meldt in het eigen milieurapport dat de brandstofbesparende routes sinds 2022 maar liefst 1,2 miljoen ton CO2-uitstoot heeft voorkomen. Ter vergelijking: dat is net zoveel als 1.200 miljoen pakken suiker van een kilo. Volgens de zoekgigant staat dat gelijk aan de uitstoot van 250.000 brandstofauto’s. Als je die achter elkaar zou zetten, dan zou dat net zo lang zijn als 250.000 parkeerplaatsen.
Hoe activeer ik de brandstofbesparende routes in Google Maps?
Als je een bestemming invoert en een route opvraagt voor de auto, dan zie je op de kaart aan de hand van een groen blaadje wat de zuinigste route is. De kans is groot dat dit ook de snelste route is, dus dat hij automatisch op deze duurzamere route springt. Je hoeft in principe dus maar weinig te doen om de goedkoopste weg te nemen.
Als je de eco-route selecteert en niet op ‘starten’ tikt, maar de details van de route uitklapt, dan kun je nog aangeven met welk type auto je rijdt. Het kan zijn dat een andere route voor een elektrische auto beter is, om maar iets te noemen. Google Maps houdt bijvoorbeeld rekening met snelwegen of met heuvels. Dat laatste is voor Nederland minder van toepassing.
JojoMojo heeft op 31 augustus 2024 geschreven:
Ben benieuwd hoe accuraat die berekeningen van Google zijn. In mijn ervaring geeft Google maps veelal een foute maximumsnelheid aan op de meeste wegen. Terwijl de maximumsnelheid natuurlijk ook belangrijk is voor uitstoot
Joeri heeft op 29 juli 2023 geschreven:
Wel jammer dat ze geen motortype hebben op cng en enkel benzine diesel en elektrische
Hans Eekels heeft op 27 juli 2023 geschreven:
Om een beeld te geven hoeveel 250.000 auto’s wel is; nou, dat zijn ongeveer 250.000 parkeerplaatsen achter elkaar, haha.. (dat verwacht je niet, hè)
Maar wel een zinnige functie natuurlijk.
Susan heeft op 27 juli 2023 geschreven:
Hoe staat een pak suiker in verhouding met de uitstoot van CO2??
Dave heeft op 27 juli 2023 geschreven:
Als je een pak suiker verbrandt dan komt daar een aanzienlijke hoeveelheid CO2 bij vrij.
Als mijn berekening klopt 1,5g CO2 per gram suiker.
Aangezien het over pakken suiker gaat, komt de CO2 van het verbranden van de verpakking nog bij.
Dat mag iemand anders doen.
André heeft op 27 juli 2023 geschreven:
De titel is verkeerd. Die mist ‘miljoen”. Het klinkt trouwens veel, maar de kernausstieg van Duitsland zorgt voor 70 miljoen ton CO2 uitstoot extra per jaar
Joost heeft op 27 juli 2023 geschreven:
Leuke gimmick van google. Ik gebruik het als standaard voor het plannen van routes. In Nederland gaat dat prima. Mede omdat je veelal weet waar je bent.
Hier op vakantie op het platteland in Engeland is het een ramp! Je wordt constant van het hoofdwegennet afgestuurd om via obscure, 1 auto brede paadjes 200 meter van de route af te snijden (in plaats van dus nog even door te rijden tot de volgende normale afslag).
In steden idem: constant links, rechts, links, rechts, links ipv stuk rechtdoor en 1x links.
Miranda heeft op 29 juli 2023 geschreven:
Klopt helemaal, ook ik ben al regelmatig kleine zandweggetjes ingestuurd en dat was niet eens op vakantie maar gewoon in Nederlands achterland waar ik woon. Totaal verdwaald want verkeersborden zijn er daar niet dus je moet de route blijven volgen. Achterlijke functie vind ik het en het zou fijn zijn als je die functie gewoon aan- of uit kunt zetten. Ik kreeg er een erg onveilig gevoel bij dus voor mij graag gewoon hoofdwegen!