Je geeft Bello niet telkens een mep als ie z’n pootje binnen optilt tegen de bank. Je beloont hem juist bij goed gedrag. Zo denkt de gemeente Alphen aan de Rijn ook over automobilisten. In plaats van bestuurders te bekeuren wanneer ze te hard rijden, gaat er geld van de gemeente naar een potje als automobilisten zich goed gedragen.

Het bedrag wat er per goede bestuurder bijkomt, mag de gemeente zelf bepalen: ‘In Koudekerk konden auto’s maximaal 0,10 euro per keer verdienen (dus 0,01 euro per meting)’, vertelt het bedrijf achter de flitspaal aan TopGear Nederland. Er worden meerdere metingen uitgevoerd: als iemand te hard aan komt rijden, maar alsnog netjes remt, dan wordt er 5 cent in het potje gestopt.

De gemeente gebruikte de ‘snelheidmeterspaarpot’ in Koudekerk. Automobilisten konden in totaal 100.000 euro bij elkaar rijden. Na een periode van vier weken zat er bijna 1.400 euro in het potje. Van het geld kocht basisschool MeerWaarde een klimrek voor op het plein. Volgens het bedrijf is er een periode van een maand nodig om echt verandering te zien in het gedrag van de automobilisten.

De Safety-Safe in Koudekerk

Het loont voor een automobilist niet om iedere keer langs te rijden en zo de pot te spekken, denkt Safety-safe. Uit metingen blijkt ook dat er ‘over het algemeen geen verandering in het aantal auto’s is dat langs de snelheidsmeter rijdt, maar slechts in hun snelheid’. Overigens kan de paal ook zo worden ingesteld dat er geld uit de pot gaat bij hardrijders. Maar jij gunt kinderen toch ook een klimrek?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)