Ons inmiddels vast terugkerende segment ‘Amerikaanse auto’s die we graag in Nederland zien tegen Amerikaanse prijzen’ – afgekort AADWGINZTAP, als je dat makkelijker vindt – bestaat niet voor niets: de prijzen voor zowel auto’s als benzine in de VS liggen dikwijls een stuk lager. Maar ook daar zijn de tijden snel aan het veranderen. Zo kun je nu in de VS ook geen auto meer kopen voor minder dan 20.000 dollar.

Als we een lijstje van Car and Driver bekijken van de tien goedkoopste auto’s van 2018, dan is er een ruim aanbod van auto’s onder de 20.000 dollar. Een Chevrolet Spark had je toen voor nog geen 14.000 dollar (net geen 13.000 euro) en een Mitsubishi Mirage (hier Space Star) kostte 300 dollar meer. En zo waren er nog tientallen kleine autootjes die door het gebrek aan BPM in de VS zeer betaalbaar waren.

Mitsubishi staat op het punt te stoppen met de goedkope Mirage (en Space Star), waardoor er in de VS dan plots geen auto’s meer te koop zijn voor minder dan 20.000 dollar, zo meldt Automotive News. In Nederland is het overigens ook de goedkoopste auto, maar hier hebben we nog de maar iets duurdere Dacia Sandero van 16.700 euro, die zijn plekje als goedkoopste auto overneemt.

Auto’s blijven goedkoper dan hier

De allergoedkoopste auto’s zijn misschien verdwenen in de VS, maar de prijzen liggen nog altijd een stuk lager dan we hier gewend zijn. Zo koop je in de VS voor omgerekend nog geen 30.000 euro een gloednieuwe Ford Mustang met een viercilinder. Een Golf GTI kost daar ongeveer hetzelfde. En dat zijn al de leukere modellen; de verstandige auto’s zijn ook nog schappelijk geprijsd.

Een nieuwe Toyota Corolla kost 21.000 dollar, wat omgerekend zo’n 19.000 euro is. Dat is eigenlijk maar zo’n 3.000 dollar meer dan de Mirage, dus je kunt je afvragen hoe erg het is voor de prijsbewuste Amerikanen dat de Mitsubishi verdwijnt. Voor een beetje extra heb je veel meer waar voor je geld. Een Corolla kost hier trouwens minimaal 33.995 euro.

En de benzine dan?

De brandstofprijzen verschillen fors per staat, maar volgens de AAA betaal je nu gemiddeld zo’n 3,8 dollar per Amerikaanse gallon, wat neerkomt op zo’n 92 cent per liter. Amerikanen zullen zeggen dat hun auto- en benzineprijzen de pan uit rijzen, maar ze hebben het op dat vlak nog altijd een tikkeltje beter dan hier. Iets om over te klagen bij je gratis bezoekje aan de huisarts.

Advertentie

Reacties

  • Dave heeft op 17 augustus 2023 geschreven:

    Wat redacteuren van auto-sites altijd lijken te vergeten te vermelden is dat de geadverteerde prijzen in de VS exclusief zowel staats- als stads-tax is.
    Dat varieert natuurlijk per staat, maar de gemiddelde Amerikaan zal toch echt meestal wel een procentje of 10 boven de genoemde aanschafprijs zitten.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie