Bus-ted. Oké, die is eruit. Getuige onderstaand filmpje (dat inmiddels een jaar oud is) heeft de politie in Canada iets slims bedacht. In plaats van opvallende politieauto’s zetten ze stadsbussen in om telefoongebruikers in het verkeer te pakken. Dat wil zeggen: ze stappen zelf op de bus.

Want wie let er nu op een bus? (Let je eigenlijk sowieso wel op als je op je telefoon zit?) Vanaf een hoge zichtpositie zien de dienders zelfs telefoons op schoot liggen. De agent meldt de overtreder aan een collega in een politieauto en die houdt de telefobilist aan.

In Nederland zou deze aanpak ongetwijfeld helpen. Volgens Veilig Verkeer Nederland hebben weggebruikers niet meer het gevoel dat de politie meekijkt als ze hun telefoon in de hand nemen. De pakkans zit bijna op nul. Mensen hebben simpelweg het gevoel dat ze ermee wegkomen en doen het daarom gewoon. Als je daarentegen het idee hebt dat je elk moment gepakt kunt worden, denk je wel twee keer na.

In sneeuw-Mexico is de boete voor telefoonfriemelen wat hoger dan hier. Het bedrag is daar 490 Canadese dollar (320 euro ongeveer). In Nederland bedraagt de boete 230 euro. Benieuwd naar alle verkeersboetes in 2018?

Canadese politie gebruikt stadsbussen om smartphone-gebruikers te pakken

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)