De AM-radio is al ruim twintig jaar niet veel meer dan een tussenstap die je moet nemen als je van de FM-radio naar de bluetooth- of cd-speler wilt. Je zult niet heel teleurgesteld zijn om te horen dat steeds meer autofabrikanten ervoor kiezen om géén AM-radio meer in een auto te bouwen. Maar blijkbaar zijn er toch mensen in Amerika die daar een probleem mee hebben.

Het zijn geen muziekfans die graag een ondertoon van ruis hebben in muziek, maar mensen die zich zorgen maken om veiligheid in rampscenario’s. AM-zenders hebben namelijk een groot bereik en in een noodgeval kunnen slechts 75 radiostations zo’n 90 procent van alle Amerikanen bereiken. Áls ze tenminste AM-radio kunnen ontvangen.

En dat is dus het probleem: als AM-radio’s niet meer in auto’s geleverd worden, dan hebben de meeste mensen in de VS geen manier meer om de noodzenders te ontvangen. Zeven voormalig leden van het Federal Emergency Management Agency (FEMA) waarschuwen hiervoor in een brief aan het Wall Street Journal. Deze groep mensen willen dat de AM-radio ook bij nieuwe auto’s blijft bestaan.

Hoe zit het in Nederland?

Je zou het niet zeggen, maar Nederland is een stukje kleiner dan de VS. De noodzaak voor een radiofrequentie met een enorm bereik, is dus minder groot. In Nederland gaan alle noodzenders gewoon via de FM-frequentie, of via de nieuwere DAB-radio. Als het telefoonnetwerk nog goed werkt in een noodsituatie, krijg je in Nederland ook een NL-Alert.

Waarom gebruiken we AM-radio eigenlijk niet meer?

Niemand luistert nog naar AM-radio om dezelfde reden waarom we geen cassettes meer gebruiken. De techniek is ingehaald door de tijd. FM-radio is superieur als het gaat om geluidskwaliteit, maar ook om ontvangst. AM-radio heeft de nare gewoonte om te storen. DAB-radio is hard onderweg om de FM-radio weer te vervangen. Of luister jij alleen nog maar Spotify?

Reacties

 • Alles-is-strijd heeft op 31 augustus 2023 geschreven:

  De auteur heeft duidelijk inderdaad de Radio-kennis van een zeekomkommer.

  Reageer
 • Paul heeft op 2 maart 2023 geschreven:

  Erg jammer dat AM wordt opgeofferd. De auteur heeft er geen kaas van gegeten, wel eens in de VS geweest? Vele AM stations in de VS zenden in C-Quam Stereo uit met een geluidskwaliteit die in de auto niet onder doet voor FM en beter dan DAB+ die vaak slechter klinkt dan FM omdat er veel teveel zenders gebruik maken van één frequentie (hoge compressie). Bovendien liggen de steden er ver uit elkaar. Plaats je 10 AM stations van 50 kW netjes naast elkaar, dan kun je uren met prima ontvangst rijden tot de volgende stad. In de VS zal nooit een landelijke FM/DAB+ dekking mogelijk zijn, laat staan in onmetelijke gebieden in het Midden-Oosten, Afrika enz. Dan nog de situatie in Nederland, kijk eens in deze lijst https://www.rdi.nl/onderwerpen/radio-en-televisie/documenten/vergunningen/2022/03/16/overzicht-vergunningen-laagvermogen-middengolf hoeveel AM zenders actief zijn, dik 100! Het zou TopGear sieren als ze éérst onderzoek doen voordat er een lachwekkend stukje wordt geschreven!

  Reageer
 • Davey400 heeft op 2 maart 2023 geschreven:

  Natuurlijk is dit weer een stapje verder, maar aan de dekking van het DAB+ netwerk valt nog heel wat te verbeteren.
  Zeker in tunnels en soms zelfs onder viaducten valt de ontvangst gewoon weg en val je als je geluk hebt terug op de FM, als je tenminste een zender luistert die daar ook zit.

  Belangrijk voordeel van de AM is dat een ontvanger zo simpel is dat je deze bij wijze van spreken met huishoudmiddelen nog kunt bouwen. In tijd van echte calamiteiten wel zo handig.
  Als het zover komt download ik op dat moment wel even een instructie van internet.

  • Sjaak heeft op 3 maart 2023 geschreven:

   Misschien doet het internet het dan al niet meer?

   Reageer
  Reageer
 • Sleeper heeft op 1 maart 2023 geschreven:

  Ik luister al jaren geen AM/FM/DAB- radio. Je luistert alleen maar naar reclame! Gewoon lekker YouTube music, Spotify, Apple Music.

  Reageer
 • Johan vd bergh heeft op 1 maart 2023 geschreven:

  Ik als am vergunning houder in Nederland (1134am in oijen nb) kan juist vertellen dat er weer steeds meer word geluisterd naar am radio .
  Dagelijks komen er wel e-mails binnen en niet alleen bij ons maar bij welke am zender dan ook .
  Het voordeel is dat als ik in Amsterdam in de auto stap en de radio op 1134 zet ik gewoon de hele weg naar Brabant kan luisteren en ja soms met wat storing maar dat maakt am ook weer een beetje uniek tegenover het cleane en zonder beleving radio als dab +

  Reageer
 • Nico heeft op 1 maart 2023 geschreven:

  Ik luister juist in de auto naar am radio, radio caroline, radio monique en andere zenders die de tijd van de zeezenders dken herleven, ik vind dit fantastisch. Zou jammer zijn als de am niet meer in mijn auto te ontvangen is.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)