Momenteel gaat er een video rond op de bekende sociale platformen waarin iemand claimt de stoplichten (ja, stoplichten, want ze staan op dat moment op rood) te kunnen beïnvloeden door er met grootlicht naar te seinen. In de video (onder aan de pagina) zie je hoe de bestuurder direct groen krijgt als hij naar de verkeerslichten seint.

Je had misschien al geraden dat het filmpje niet helemaal authentiek is. Dus ga vooral niet als een gek naar alle stoplichten lopen seinen, daarmee zul je vooral verkeerschaos veroorzaken. Maar toch zit er een kleine bron van waarheid in de video, al is het niet voor Nederland van toepassing. Sta ons toe een leuk geintje kapot te maken met de feiten.

Waarom het filmpje niet echt is

Op het moment dat jij een groen verkeerslicht krijgt, moeten de andere verkeerslichten eerst van oranje naar rood gaan. Zelfs als je de verkeerslichten zou kunnen beïnvloeden door met grootlicht te seinen, zou er een kleine vertraging tussen zitten zodat het licht dat al op groen stond, eerst nog naar oranje kon gaan.

Wat doet die gast in het filmpje dan?

Hij rijdt af op een rustig kruispunt. De detectielussen in de weg zien de auto en zullen hem een groen verkeerslicht geven. De verkeerslichten gingen toch wel op groen, en de bestuurder geeft gewoon op precies het goede moment grootlicht. Het is dus helaas hartstikke nep. En ja, we zijn ongelofelijk leuk op feestjes.

Wat is de bron van waarheid?

In Amerika zijn veel verkeerslichten voorzien van een systeem dat Opticom heet. Dit is een sensor die reageert op infraroodlicht. Daar zijn ambulances, politieauto’s en brandweerwagens voorzien van een knipperend infraroodlicht dat er inderdaad voor zorgt dat de stoplichten op groen gaan als ze met spoed aankomen.

Daar is het fabeltje ontstaan. De sensoren reageren alleen op het knipperende infraroodlicht, dat je met het blote oog niet kunt zien. Dit verhaal is ongetwijfeld een eigen leven gaan leiden waardoor mensen nu denken dat je met knipperende koplampen het verkeerslicht kunt beïnvloeden. En dat fabeltje heeft nu de oversteek naar Nederland gemaakt.

@fabianvandermeer Stoplicht lifehack 😂🚦. #stoplicht #lifehack #fy #fyp ♬ Mission Impossible (Main Theme) – Favorite Movie Songs

Werkt de video niet? Dat komt omdat TikTok ruk is. Klik dan maar hier

Advertentie

Reacties

 • Joost heeft op 1 november 2022 geschreven:

  Volgens de VanDale betekent stoplicht verkeerslicht, allebei dus juist 😉

  Reageer
 • Tako heeft op 1 november 2022 geschreven:

  Serieus, staat er echt Stoplicht? Ik dacht werkelijk dat TopGear iets met verkeer had en dan ook de juiste termen voor lichten zoals……. verkeerslichten.
  Want. Stoplicht is rood! Als ze op groen staan is het geen stoplicht meer.
  Zo simpel kan het zijn.

  Reageer
 • Technically true heeft op 31 oktober 2022 geschreven:

  Als dit echt zou werken zouden er veel meer ongelukken zijn door meerdere stoplichten op groen

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie