Het is een gek iets om je af te vragen, maar zodra iemand het heeft geopperd, wil je het toch weten. Stopt de autoradio bij een crash met spelen? Of mogen de hulpdiensten meegenieten van de net iets te gênante muziek ‘die toevallig in deze playlist stond’? Als je bijvoorbeeld klem zit na een ongeluk, ben je dan verplicht om je muziek af te luisteren? We beginnen onze zoektocht bij de mensen die dagelijks met opzet auto’s crashen: de Euro NCAP.

Het antwoord is: soms

‘Er is niet één antwoord op deze vraag, dus het is ja en nee. Ten eerste testen we niet met de radio aan in onze crashes, dus we kunnen dit op geen enkele manier verifiëren. Als de 12-volt accu is beschadigd tijdens de crash of als het voertuig is uitgerust met een systeem om deze los te koppelen, krijgt de radio geen stroom. Waar dit niet het geval is, kan ik niet zeggen wat er zou gebeuren, maar ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat de radio de airbag zou activeren’, vertelt een woordvoerder van de Euro NCAP aan TopGear.

De radio stopt bij een crash als er geen stroom meer is

Met andere woorden: als de accu of de kabelboom beschadigd raakt, stopt de radio, maar dit is geen ingebouwde functie. Ook zijn er auto’s die automatisch een zekering laten springen als de airbags afgaan, dit is het systeem waar de Euro NCAP op doelt. Als deze pyrofuse is gesprongen, dan zal de radio in veel gevallen niet meer werken. Er zijn moderne auto’s die zelfstandig de hulpdiensten bellen als ze vermoeden dat er iets aan de hand is. In dat geval is het aannemelijk dat de radio stopt.

Getuigen bevestigen dat de radio blijft spelen

Er is een verhaal uit 1986 van een man die vast kwam te zitten onder zijn MGB Coupé. Hij moest zes uur lang naar Wham! luisteren terwijl hij bevrijd werd. ‘Ik wil het nooit meer horen, ik zweer het’, zei de man. We doken in de krochten van Reddit en vonden daar enkele getuigen die bij een auto-ongeluk betrokken waren. Ook hier bevestigen verschillende mensen dat hun muziek bleef spelen na een ongeluk. En ook sommige van deze mensen willen sindsdien nooit meer naar een bepaald nummer luisteren. Hieronder nog wat voorbeelden uit de praktijk.

Auto crasht en de radio blijft werken

Helaas blijft deze radio na de crash ook werken

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear