Aangezien 2021 er na twee weken al alle schijn van heeft net zo’n rampenjaar te worden als 2020 en we het nu al zat zijn om weerstand te bieden aan de situatie, gaan we er gewoon lekker in mee. Daarom hier slecht technisch advies van de slechtste plek om technisch advies in te winnen: TikTok. Met dit trucje kun je elke turbo-auto van die coole ‘stututu’-geluiden laten maken. En dat voor precies nul euro. Reparatiekosten niet meegerekend. Want voor de duidelijkheid: dit is een slecht idee. Doe het niet.

Wat zijn stututu-geluiden geluiden?

Het geluid heet in het Engels ‘turbo flutter’ of ‘turbo chatter’. In het Nederlands… turbogeklapper? Geen idee. Het is het geluid dat je hoort bij bepaalde turbomotoren als je van het gas gaat. Je hoort flutter of chatter als de gasklep van de motor dichtgaat en de luchtdruk van de turbo nergens heen kan. De lucht gaat terug naar achteren de turbo in. Het geluid dat je hoort is de lucht die langs het compressorwiel gaat. Het is dus ander geluid dan het afblaasgeluid van een achteraf gemonteerde ‘blow-off valve’.

Hoe laat ik mijn auto dit geluid maken?

Je auto moet dus een turbo hebben. De meeste auto’s die je nieuw koopt, hebben dat wel. Ze maken vanuit de fabriek geen stututu-geluiden omdat er dus een klep (compressor bypass valve, of CBV) in het inlaattraject zit die opent als je van het gas gaat. Zo kan de overtollige luchtdruk ontsnappen en remt de lucht niet de turbo af. Lang en technisch verhaal, maar het komt erop neer dat fabrikanten de klep met een reden hebben gemonteerd.

Deze klep wordt vaak geactiveerd door een sensor. In de onderstaande video zie je hoe een TikTokker (TokTokkie?) zijn diverter valve sensor of CBV-sensor loskoppelt. Andere merken zullen de sensor wellicht anders noemen, dus je zult zelf even moeten zoeken. Door de sensor van de aflaatklep los te koppelen, werkt de klep niet meer. De luchtdruk kan nergens heen, en je hebt automatisch de kenmerkende stututu-geluiden als je het gas loslaat.

Zo heb je stututu-geluiden voor nop

@boogiethekidsend this to your car friends and show them the secret! 🚗🚨 #cars #carsoftiktok #fyp #xyzbca #stututu #audi #860 #ct #turboflutter

♬ Tokyo Drift – Xavier Wulf

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear