Waarom, met al die subsidies en milieuvoordelen, heb jij nog geen elektrische auto? Misschien omdat je (zoals wij) verzot bent op verbrandingsmotoren, maar een andere belangrijke reden zal toch wel zijn dat je met zo’n ding maar drie kilometer kunt rijden voordat je ‘m weer acht uur aan de oplader moet hangen. Nog even, en dat probleem is verleden tijd.

De Amerikaanse professor Paul Braun aan de Universiteit van Illinois heeft een manier gevonden om accu’s op een dusdanige wijze te bouwen, dat ze opgeladen kunnen worden in dezelfde tijd die het je nu kost om je brandstoftank te vullen. Simpel gezegd maakt hij daarbij gebruik van een honingraatstructuur, die ervoor zorgt dat de ionen die binnen in de accu van hot naar her bewegen, dat een stuk sneller kunnen doen. Waarom niemand daar eerder op gekomen is? Geen idee.

Momenteel zitten er nog wat haken en ogen aan de technologie, zoals het feit dat het nog relatief duur is en dat het elektrisch systeem van de auto bestand moet zijn tegen de veel snellere stroom. Maar het lijdt geen twijfel dat, wanneer dit idee eenmaal op grote schaal ingevoerd kan worden, dé oplossing voor het onpraktische aspect van elektrisch rijden gevonden is. Bereid je dus maar voor: tankstations met stopcontacten gaan nog eens heel groot worden.

Reacties