Omdat de Tokio Motor Show er weer aan komt, beginnen de vreemde kleine conceptcars langzaam maar zeker op onze redactie binnen te druppelen. We hebben drie malle exemplaren voor je op een rijtje gezet.

Allereerst de gele auto op foto's 1 t/m 4: de Suzuki Mighty Deck. Japanners hebben een patent op rare namen – zo rijdt er daar een Mitsubishi-vrachtauto rond die Super Great heet – maar deze slaat daadwerkelijk ergens op. Dit minuscule gevalletje heeft namelijk een achterdek. Jazeker: het is een pocket-size pick-up.

Het zou kunnen dat het designhoofd van Suzuki te veel hout voor zijn huiskamervloer bestelde en deze conceptcar als oplossing aandroeg, want de hele auto is ermee bekleed, van de laadbak tot het dashboard. We hopen dat het een lichte houtsoort is; geheel volgens de kei-car-regels heeft deze Suzuki een motortje van 658 cc, zij het met een beetje hybride versterking.

Nissan gooit het over een andere boeg met de Teatro For Dayz conceptcar (foto 5 t/m 8). Jep, alweer een vage naam; wij hadden 'm waarschijnlijk de Self-Involved Moron Mobile genoemd. Dit vuilcontainer-achtige apparaat is namelijk bedoeld om jongeren te lokken, en hoe kun je dat beter doen dan met de mogelijkheid om selfies te nemen?

Omdat Nissan weet dat social-media-verslaafden (of share natives, zoals zij ze noemen) geen moment zonder duckface in de auto zitten, hebben ze een camera op de inzittenden gericht en bestaat een groot deel van het interieur (en delen van het exterieur) uit schermen waar je een leuke achtergrond op kunt instellen. Het dashboard en de stoelen, bijvoorbeeld. Wij hebben slechts één vraag: moet je mensen die de hele tijd met zichzelf bezig zijn wel achter het stuur willen hebben?

Nee, dan zien we meer in Suzuki's tweede idee, de Air Triser (foto 9 t/m 12). Waarschijnlijk dachten ze in Japan: Volkswagen laat die lollige Bulli wel erg lang op de plank liggen, ze vinden het vast niet erg als wij er onze eigen vorm aan geven. Het gevolg is een heel aardig busje (stiekem geen kei-car, overigens, want 4,2 meter lang en met 1,4-liter hybride aandrijflijn) met drie rijen stoelen die je ook als bed kunt gebruiken. Verder kun je je bezighouden met de schitterende vloer en de vraag of ie nou voor- of achteruit rijdt.

Er komt weer een hoop geïnspireerds uit Japan, zo veel is duidelijk. Overigens gaan wij ook op bezoek op de Tokio Motor Show in november, dus hou je Twitstabook in de gaten.

Reacties

Meer van TopGear