Iedereen die brandstof tapt met een tankpas van de baas, kent de grapjes wel: ‘Kun je ook niet even die van mij volgooien? Hé, als je nou gaat tanken, neem ook even een jerrycannetje voor mij mee’. Het is hetzelfde genre gebbetjes als de buurman die voorstelt ‘zijn auto er ook even naast te zetten’ als je op straat de auto staat te wassen.

We hoeven je hopelijk niet te vertellen dat je niet vreemde tankjes moet gaan vullen met de tankpas die bij jouw auto hoort. Neem een voorbeeld aan dit stel. Een man had een Renault van de zaak, inclusief een tankpas. In juni raakte hij geblesseerd en moest hij zich ziek melden voor werk. Ook kon hij niet meer autorijden.

De vrouw ging tanken met de bedrijfspas

Hoewel de man met ziekteverlof thuis zat, werd zijn tankpas toch een keer gebruikt. Dit gebeurde slechts één dag voordat de man weer aan het werk ging. Op camerabeelden van het tankstation was te zien hoe de vrouw voor 50 euro brandstof in een Volkswagen Golf gooide en vervolgens betaalde met de tankpas. En dat mag dus niet.

De man werd op staande voet ontslagen vanwege diefstal van bedrijfseigendommen en een verstoorde arbeidsverhouding, zo meldt RTL Nieuws. En dat inderdaad allemaal vanwege één tankbeurt met de tankpas van de zaak. Je kunt je bij dit soort verhalen afvragen of er niet meer speelde en of dit niet de uitgelezen kans was voor het bedrijf om schoon schip te maken.

De man verdedigde dat de vrouw had getankt met de pas zodat ze hem naar het werk kon brengen in de Golf, omdat zij niet mocht rijden in de Renault van de zaak. De man kwam de volgende dag echter zelf in zijn Renault naar de zaak toe en zou naar eigen zeggen ‘vergeten’ zijn te vertellen aan zijn baas dat zijn vrouw brandstof was gaan tappen met de tankpas.

De man had de kosten moeten declareren

De man stapte naar de rechter en eiste zijn baan terug óf een ontslagvergoeding van 52.000 euro. De rechtbank in Rotterdam gaf de man ongelijk: ‘Niet valt in te zien waarom de werknemer, indien hij daadwerkelijk met de privéauto zou zijn gebracht door zijn echtgenote, de brandstof niet zelf had kunnen voorschieten en dit vervolgens eventueel had gedeclareerd bij zijn werkgever.’

Reacties

 • hans v n heeft op 10 november 2022 geschreven:

  Lijkt mij broodje aap verhaal. Als er een gewone arbeidsrelatie was zonder voorgeschiedenis van “diefstal” dan is een tankbeurtje nooit een reden voor ontslag op staande voet. Hier moet veel meer gespeeld hebben. Lijkt mij een verhaal dat via sociale media een eigen leven is gaan leiden.

  Reageer
 • Tom heeft op 10 november 2022 geschreven:

  We weten alleen niet wat er meer speelt. Het kan een hele goede werknemer zijn die nu iets fout doet wat al in de bedrijfscultuur zat en waar anderen het verziekt hebben met veelvuldig misbruik. (kan). Als he dan inderdaad niet lekker ligt hij 1 of 2 mensen die terecht of onterecht nogal een dikke vinger in de pap (*bus) hebben dan kan het raar aflopen. Er gebeurt veel op de werkvloer. Zeker met de mentaliteit van tegenwoordig bleeeeh

  Reageer
 • Idaeon heeft op 10 november 2022 geschreven:

  Hoe kwamen die camerabeelden überhaupt bij de werkgever terecht? Werden ze in de gaten gehouden ofzo? Dan ben je als werkgever toch gewoon aan het zoeken om iemand de laan uit te werken?

  Reageer
 • D-J heeft op 9 november 2022 geschreven:

  Dat idee had ik dus ook al…
  Denk dat er waarschijnlijk al iets meer speelde, wat ‘t artikel ook al suggereert

  Reageer
 • Harrie de Neus heeft op 9 november 2022 geschreven:

  Zo komen de snoeperds te pas. Net goed, profiteur!

  Reageer
 • DC heeft op 9 november 2022 geschreven:

  De camerabeelden doorgeven door de brandstoffirma aan de werkgever is verboden volgens de GDPR-wetgeving.

  Bij aanklacht kan de betrokkene zijn verlies aan inkomsten door ontslag nog verhalen aan de brandstoffirma

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)