Niet alleen in Nederland gaan de brandstofprijzen morgen iets omlaag, ook in Spanje komt er belastingkorting vanaf 1 april. Het gaat om 20 cent per liter. De aankondiging kwam afgelopen maandag van de Spaanse overheid en blijkbaar zijn er sindsdien kleine zelfstandige tankstations die stilletjes de benzineprijzen opschroeven, soms met wel 10 cent per liter. Zo lijkt de helft van de korting bij de pompeigenaren te belanden.

Van de korting komt 15 cent van de Spaanse overheid en de andere 5 cent komt van de oliemaatschappijen. Het probleem zou volgens het Spaanse El Diario zijn dat de tankstations de korting zelf moeten voorschieten en dat de marges op brandstof daar al flinterdun zijn. Als de belastingkorting wordt ingediend, is de marge dan natuurlijk wel groter.

Daarom zou een aantal tankstations ervoor kiezen om de prijzen iets op te schroeven, zodat ze zelf niet in de knoei komen. Het zou vooral gaan om kleinere tankstations. De Spaanse overheid zegt nu de tankstations goed in de gaten te houden en te controleren waar er verdachte stijgingen zijn. De huidige literprijs in Spanje is 1,81 voor benzine en 1,83 voor diesel. Niet helemaal de moeite waard om via Spanje om te rijden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)