Tata, een Indiaas automerk, heeft onlangs de Nano geïntroduceerd – een mini-auto die als doel heeft om iedereen die in India een brommer heeft (dat zijn nogal wat mensen) in de auto te krijgen.

Op zich hebben wij daar weinig mee te maken omdat de auto alleen in India leverbaar is. Toch bestaat er de kans dat de auto ook naar Europa – en dus naar ons land – komt. Of we daar blij mee moeten zijn is nog maar de vraag. Wat ons betreft ziet de Nano er uit als een opgevoerde brommobiel.

Anyway, in India is de auto met open armen ontvangen, want hij kost slechts 1.800 euro, een bedrag dat sommige inwoners van het immense land met een beetje moeite bij elkaar kunnen sparen. Voor genoemd bedrag krijg je dus de Tata Nano met een 33-pk tweecilindermotor met een inhoud van 624 cc, goed voor een topsnelheid van ongeveer 95 km/u. Dat is niet veel, maar genoeg voor de drukke wegen in India. Belangrijker nog: de Nano is zeer zuinig, hij verbruikt volgens de fabrikant maar vijf liter benzine per 100 kilometer. Tata beweert tevens dat er vijf mensen in de Nano kunnen, maar of dat echt zo is betwijfelen we. Of ze moeten vijf mensen zonder armen en benen bedoelen…

Tata is overigens niet de enige autofabrikant die het straatbeeld in India wil veranderen. Deze week verscheen er nog een auto van Bajaj die als vervanging dient voor alle vieze brommers en motors die India rijk is. Echter, het verschil tussen de twee fabrikanten is dat Tata op het punt staat de Nano in productie te nemen, terwijl Bajaj nog bezig is met een prototype.

Overigens vragen we ons nog af of Tata geen problemen krijgt met Apple. De allerkleinste iPod heet namelijk ook Nano.

 

Reacties