Schitterende klassieke supercars scheuren door modder op het erf van een boerderij. Is dat heiligschennis of juist reuze hip?

We ontmoeten elkaar in een verlaten kippenschuur op het Engelse platteland. We kunnen je niet precies vertellen waar, maar laten we het erop houden dat het ergens in het oosten van Engeland is en niet meer dan een half miljoen kilometer van Londen. Hoe dan ook: dit is niet het soort plaats waar je verwacht een exotische Ferrari F40 GT te zien, een met een prijskaartje dat nog langer is dan deze zin. Laat staan dat je verwacht dat zo’n auto daar donuts draait en slipt en giert tussen los hooi en dierlijke uitwerpselen.

Waarom is het zo geheim dan? Omdat we nou eenmaal hebben toegezegd dat we de identiteit van onze gastheren zullen verzwijgen – ze zijn in het afgelopen jaar uitgegroeid tot een wereldwijde YouTube-hit. Ze noemen zichzelf ‘TaxTheRich’ (‘belast de rijken’) en wellicht heb je ze al onzegbare zaken zien uithalen met prachtige auto’s. Ze zijn rally gaan rijden in een Rolls-Royce. Ze gingen touwtrekken met Ferrari F50’s. En ze deden Ken Block-achtige gymkhana op een modderige boerderij met een Enzo. Door die zogenoemde ‘Farmkhana’ zijn ze doorgebroken bij het grote publiek.

De video’s op hun YouTube-kanaal zijn zo’n 30 miljoen keer bekeken. Sommige mensen trekken de beelden niet. Hoe kunnen ze zo omgaan met zulk zeldzaam en kostbaar staal? En wie betaalt al die ongein? Maar de meeste mensen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Het is leuk om dit soort auto’s in het wild gebruikt te zien worden, leuker dan dat ze ergens in iemands bunker maar wat staan te staan. Het is in elk geval een feit dat ze 130.000 abonnees hebben, en dat aantal stijgt nog elke dag.

Er zijn theorieën over wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Bij hun naam zou je kunnen denken dat we hier te maken hebben met een stelletje burgerwachten, die de sociale onrechtvaardigheid een handje willen helpen door miljonairs en hun glimmende auto’s een lesje te leren. Andere mensen denken dat we hier te maken hebben met rijkeluiszoontjes die een ironisch logo bedachten en te veel vrijetijd hebben.

Wie anders zou de hand weten te leggen op een onbetaalbare Enzo en een landgoed om die auto eens flink te misbruiken? Maar die beide aannames zijn te stellig – en ver bezijden de waarheid.

Dan maar wat feiten. Er is een cameraman en een bestuurder, en die laatste is geen professional maar weet wel hoe hij een bocht door moet gaan. Ze maken al dit soort Jackass-achtige video’s sinds ze elkaar op school ontmoetten, en zijn pas net begonnen met het filmen van auto’s. Ze zijn zeker geen tieners, noch hebben ze grijs haar. En hoewel ze nou niet bepaald in armoede zijn opgegroeid, weten ze ook hoe het is om ’s ochtends in de file naar je werk te staan. Ze hebben echter wel het soort vrienden dat hen een dag lang laat ravotten met een supercar.

De meeste auto’s lenen ze van een ‘partner’, die erop vertrouwt dat hij zijn auto’s onbeschadigd terugkrijgt. We hebben beloofd niet te verklappen wie hij is, maar als je naar de auto’s uit zijn collectie kijkt – die je dus in de video’s kunt zien – weet hij wat hij koopt en bijt hij niet op een houtje.


Soms, echter, komt een auto van elders, en dan liggen de zaken toch ineens wat ingewikkelder. Neem de Phantom. Die werd aan een vriend voor een weekeinde uitgeleend, door een Rolls-Royce-dealer die dacht dat de vriend ‘m wellicht zou kopen. De vriend leende ‘m vervolgens uit aan TaxTheRich, die ‘m toen zijwaarts door een natte akker joegen en ‘m verder ook niet echt behandelden zoals je dat zou verwachten met een geleende auto. Daarna hebben ze de video beeld voor beeld bewerkt, zodat de nummerplaat onleesbaar werd. Kon het dan ineens elke Phantom zijn? Nou nee. Naar later bleek, was het de enige blauwe versie met lange wielbasis in Engeland. Toen de bazen van Rolls-Royce de video online zagen, werden ze woedend.

Toen zagen ze de kijkcijfers omhoog gaan, en verder omhoog gaan. Binnen een dikke maand was de video wereldwijd meer dan vijf miljoen keer bekeken. Dat vonden de bazen dan toch ook wel weer leuk. Met als gevolg dat Rolls-Royce hen onlangs een Wraith te leen aanbood voor hun nieuwste film. Want ach, de Phantom had er niets onder geleden, behalve dat z’n onderkant niet helemaal schoon meer was. Hoewel ze ‘m vijf keer hadden gewassen voordat ze ‘m lieten terugbezorgen, was er toch nog wat modder aangekoekt.

Een ontsnapping ternauwernood? Dat kan je wel stellen. Want hoewel we gek zijn op malligheid – dit is TopGear, we racen met Bentleys – moet je toch altijd wel eerst toestemming vragen aan degene die de rekening betaalt, of je riskeert een hoge boete en een verbanning uit de autowereld, een wereld die vooral stoelt op vertrouwen. Dat is een gouden regel. Ter geruststelling wordt ons verteld dat het een eenmalige exercitie was, en dat ze hun lesje hebben geleerd.

Desondanks zeggen de mannen nooit een auto te hebben beschadigd. Zelfs de koppelingen van de F50’s overleefden de touwtrekwedstrijd, en de meer veeleisende shots worden in één take geschoten om de auto’s te ontzien. Natuurlijk hebben ze al wel wat bloopers gehad, zoals toen de Enzo begon te aquaplanen op een vettige weg en rechtstreeks op de camera afkwam. Je hoorde de claxon afgaan en ziet de gefilmde weg gefilmde lucht worden wanneer de cameraman wegduikt en de camera omvalt.

Maar als het allemaal niet een beetje rauw was, zou je het dan nog wel willen zien? En het is toch in ieder geval beter dan een aantal Gumballers dat op de openbare weg te hard rijdt en andere mensen in gevaar brengt? TaxTheRich is, voor zo ver we kunnen zien, een paar gasten die lol trappen met wat auto’s. Op privégrond, met toestemming van de eigenaar.

Als je deze website leest dan vind je het net zo leuk als wij om een 288 GTO cirkelend rond een boerderij te zien scheuren. En dat is, zeggen deze mannen, precies waar het om gaat.

Ze besloten anoniem te willen blijven omdat a) ze niet beroemd willen worden, en b) het allemaal om de auto’s draait. Maar natuurlijk wordt hun identiteit daardoor ineens een mysterie, en dat trekt dan weer een aantal volgers en fans die het een cult vinden, zoals sommige mensen ook graag willen weten wie The Stig is. Maar een onthulling zou niet leuk zijn: als je zou weten dat het Piet en Klaas van de buren zijn, is de magie van de illusie om zeep.

Aan de andere kant krijg je toch ook wel het idee dat ze precies weten waar ze mee bezig zijn. Misschien dat de naam TaxTheRich – die ze voor het eerst zagen op een bumpersticker van een Maserati – subversiever is dan ze het ooit bedoelden. Of is het een verwijzing naar de nieuw-rijke eigenaars van supercars? Naar de poseurs die hun Bugatti’s alleen in de stad rijden, opgepoetst en nauwelijks gebruikt? Of zijn het gewoon twee gasten die er lol in hebben in andermans auto’s te rijden en het geheel op video vast te leggen?

Na hen te hebben zien filmen met deze F40, voor een nieuwe video, weten we niet of het eigenlijk wat uitmaakt. Want we vinden iedereen die een twin-turbo Ferrari met 590 pk in race-uitvoering – één van de zeven ooit gemaakt – driftend rondom een ineenstortende schuur stuurt, alleen maar om ons een leuke video te kunnen laten zien, een goeie peer. Als de eigenaar tenminste niet bang is van een beetje varkensstront.

Reacties