Met piepende banden in Duitsland door een bocht jakkeren in je vrachtwagen? Dat is helemaal prima, maar alleen als je linksaf gaat. Als je in Duitsland met een vrachtwagen binnen de bebouwde kom nu te snel rechtsaf slaat, kun je zo’n 70 euro boete krijgen. Online magazine Bigtruck meldt dat de maximumsnelheid voor een bocht naar rechts 7 km/u is, wat min of meer loopsnelheid moet zijn.

We moeten het er (helaas) tegenwoordig even bij zeggen: ga niet echt met een noodvaart linksaf slaan, want ook daar zal de Polizei iets van vinden. Het klinkt misschien als een gekke regel, maar de nieuwe maximumsnelheid voor rechtsaf slaande vrachtwagens is best logisch. Door de snelheid te beperken, moeten er minder ongelukken gebeuren met fietsers en voetgangers.

Niet te hard rechtsaf voor de dode hoek

De vrachtwagenchauffeur zal met een lagere snelheid meer tijd hebben om eventuele fietsers en voetgangers in de dode hoek te zien en zo meer tijd hebben om in te grijpen. Steeds meer vrachtwagens hebben veiligheidssystemen voor de dode hoek, maar er gaat nog altijd niets boven een oplettende chauffeur die verstandig omgaat met de situatie.

Volgens Bigtruck is het niet helemaal duidelijk wanneer de regel van kracht is gegaan, maar we komen al berichten tegen uit 2021. Helemaal nieuw is de regel dus niet; wel voerde de Duitse politie onlangs een controle uit. Toen werden 25 chauffeurs op de bon geslingerd voor het overtreden van de maximumsnelheid voor een bochtje naar rechts. Linke soep.

Reacties

 • KBM heeft op 9 februari 2023 geschreven:

  Een maatregel die niet werkt.
  Het zal veel fietsers en wandelaars te langzaam gaan. En zullen rechts inhalen, ondervinding met (oudere) elecetrischefietsers leert dat deze nergens voor stoppen.

  • Highwayman heeft op 10 februari 2023 geschreven:

   Linkse soep??? Wat heeft links daar nu mee te maken??? En soep heeft met een verkeersregel niks te zien… en ik als gepensioneerde chauffeur vind dit een ferme regel…

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)