Sinds 1 juli 2019, dus heel recent, zijn de regels van handsfree bellen aangescherpt. Je mag tijdens het rijden ook geen navigatiesystemen, tablets of muziekspelers in je hand vasthouden. Ook mag je niet meer op de fiets met je telefoon friemelen. Maar hoe zit het bij het stoplicht? Mag je een telefoon vasthouden voor het stoplicht als je een auto bestuurt?

Vreemd genoeg is het antwoord een volmondig ‘ja’. Je mag friemelen aan je telefoon voor een rood stoplicht en dan krijg je geen boete. Het staat duidelijk aangegeven op de site van Rijksoverheid. Wanneer de auto stilstaat, mag je als bestuurder je telefoon vasthouden. Dit geldt ook voor de file – als je maar echt compleet stilstaat. In een geparkeerde auto mag je uiteraard ook op je telefoon spelen.

Op het moment dat de auto beweegt en je hebt je telefoon nog in je hand, ben je strafbaar. Voor een telefoon vasthouden voor het stoplicht in een stilstaande auto krijg je dus geen boete, wat best vreemd is. Immers moet je toch op blijven letten en weten wanneer het verkeerslicht op groen springt. Gevaarlijk is het misschien niet, irritant wel.

Overigens kun je wel een boete krijgen voor het negeren van een groen verkeerslicht, al zal dat in de praktijk niet snel voorkomen. De mensen achter je zullen immers binnen 0,2 seconden toeteren wanneer je niet snel genoeg gas geeft bij een groen verkeerslicht.

Reacties

 • topgear.nl heeft op 19 juli 2019 geschreven:

  Comfort note a well-mannered winnings an fondness to winning. topgear.nl
  http://bit.ly/2NINgzP

  Reageer
 • Nicola van Bemmel heeft op 18 juli 2019 geschreven:

  Gegroet

  Voor een lesauto kan dit best gevaarlijke situaties opleveren, want een leerling moet leren autorijden, en dat gaat in de praktijk minder snel dan je zou verwachten. Ik kan dit zeggen uit eigen ervaring, ik ben bezig met auto rijlessen in de categorie B, en dat gaat niet altijd even vlekkeloos goed.
  Ik moet je mededelen dat gas geven voor een groen verkeerslicht bij mij 85% goed gaat en 15% fout. Die keren dat het fout gaat duurt het langen dat 1 seconden, namelijk 5 seconden. Dus er zit altijd een addertje onder het gras.

  met vriendelijke groeten

  toekomstige autocoureur in een MB AMG.

  Nicola van Bemmel

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear