Elektrische auto’s stoten dan lokaal niets uit, de productie van zowel de auto als de elektriciteit is nog altijd niet helemaal groen. Of helemaal niet, zoals tegenstanders van de batterijauto’s beweren. Vooral op de productie van de batterijen is veel kritiek en niet alleen vanwege de vervuiling die de productie veroorzaakt. Kobalt is een belangrijke grondstof voor de accu’s en daar zou kinderarbeid worden gebruikt.

Tesla, Apple, Google, Dell en Microsoft worden daarom aangeklaagd voor kinderarbeid. De rechtszaak komt van de ouders van veertien Congolese kinderen die in kobaltmijnen om het leven kwamen of verminkt raakten, zo meldt het AD. Je zou kunnen betogen dat je ze als ouders daar niet moet laten werken, maar dat is waarschijnlijk makkelijk praten vanuit dit welvarende deel van de planeet.

De grote bedrijven zouden druk gezet hebben op de mijnen om meer kobalt te leveren. De ouders kunnen geen opleiding voor hun kinderen betalen en daarom belanden ze in de mijn. Tieners zouden er voor een dagloon van twee dollar werken. ‘We zullen er alles aan doen om snel gerechtigheid te krijgen voor de kinderen die we vertegenwoordigen. In mijn 35 jaar als mensenrechtenadvocaat heb ik nog nooit zo’n groot misbruik van onschuldige kinderen op deze schaal gezien. Deze verbazingwekkende wreedheid en hebzucht moeten stoppen’, meldt de advocaat van de ouders.

Foto: Martin Katler / Unsplash

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear