Je betaalt rekeningen, draagt belasting af, woont op jezelf en geeft aan collectes aan de deur. Je bent een volwassen persoon en de tijd dat het ouderlijke gezag je corrigeerde, is voorbij. Als jij zin hebt om overmatig aan de knopjes in je auto te frunniken, dan doe je dat gewoon. Behalve als je een Tesla hebt. Een programmeur met de Twitternaam Green dook in de code van Tesla en ontdekte dat je voortaan ‘niet meer met de knopjes mag spelen’.

Als je te lang of te vaak achter elkaar de stoel naar voren en naar achteren beweegt, dan zou je berichten krijgen als ‘stoelmotor niet beschikbaar vanwege overmatig gebruik’ en ‘wacht 5 minuten om de positie van de stoel weer in te stellen’. De toevoeging in de software komt volgens de hacker tegelijk met een nieuwe leverancier van de stoelen (en de elektronica die erin zit).

Waarom mag je niet te vaak je stoel verstellen in een Tesla?

Tesla bouwt zo’n functie heus niet in om de inzittenden te pesten. Waarschijnlijk wordt de elektromotor die de stoel naar voren en achteren schuift warm tijdens het gebruik. Dat is bij normaal gebruik geen probleem, maar ze zijn niet berekend op kinderen (of volwassenen) die de hele rit met de stoelen zitten te klieren. Het is niet bekend of Tesla om deze reden al veel stoelen heeft moeten vervangen.

De tweet van Green

Reacties

 • Maarten heeft op 3 februari 2023 geschreven:

  Die auto’s auto verstellen het stuur, de spiegels en de stoel automatisch aan voor de gebruiker die de auto ontgrendeld. Geweldig handig.
  (Alleen de binnenspiegel niet helaas)

  Wanneer ik naar de auto toeloop, ontgrendeld hij al en zie ik de stoel bewegen in het geval mijn vriendin er het laatst in gereden had.

  Bij dit soort normaal gebruik inderdaad nooit een melding gezien.

  Reageer
 • Logisch heeft op 31 januari 2022 geschreven:

  Zoals bij alles bij Tesla: als je het op een normale manier gebruikt dan valt het vanzelf uit elkaar. Dat mag dan niet dus maar een beperking.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)