Over tien dagen mag de wereld de auto aanschouwen die de dubbelzinnige nomenclatuur van Tesla compleet maakt: de Tesla Model Y. Begint hij al te dagen? Let op: Model S, 3, X en Y. En als je de elektrische vrachtwagen meetelt: semi-sexy. Het ontwerp van de Tesla Model Y houdt het merk nog even geheim, maar gelukkig kunnen we genoeg andere informatie delen.

Wat is de Tesla Model Y?

De Tesla Model Y is een kleine SUV. Zie hem als het kleine broertje van de Model X of een hogere Model 3. De nieuweling is ongeveer 10 procent groter dan de Model 3 en krijgt dezelfde batterijopties (50, 62 of 65 kWh). De actieradius zal iets kleiner zijn omdat de Model Y groter is en meer last heeft van luchtweerstand, omdat SUV.

De Tesla Model Y komt naar verwachting met twee elektromotoren en vierwielaandrijving, en 0-100-tijden van minder dan 5 seconden. Hij zal iets duurder zijn dan de Model 3, waarvan er over een half jaar een instapper komt van ongeveer 45.000 euro. Of er van de Y ook een instapper komt, is nog even afwachten.

Krijgt de Tesla Model Y ook Falcon Wing-deuren?

Helaas, de gave deuren van de Model X komen niet naar de kleinere SUV. Het gewicht van de vleugeldeuren zou een te negatieve uitwerking hebben op de actieradius. Elon Musk gaf eerder toe achteraf spijt te hebben van het ontwerp van de Model X. Het zou daarom logisch zijn als de Model Y niet een kleine kloon is van de X.

Wanneer komt de Tesla Model Y?

Op 14 maart wordt de Tesla Model Y onthuld in Los Angeles. Het is daar 9 uur vroeger, dus verwacht de onthulling ergens in de middag. De eerste helft van 2020 moet de nieuwe Tesla in de showrooms staan. Of eigenlijk niet: het merk wil veel van de showrooms gaan sluiten en zich focussen op online verkoop. Je mag ‘m dan binnen 7 dagen teruggeven als de auto niet bevalt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear