Tesla te hard laten rijden door stukje tape

Het systeem voor de gek houden

Foto('s): Jannis Lucas / UnsplashTesla Model 3 in een parkeergarage aan de laadpaal
Foto('s): Jannis Lucas / UnsplashTesla Model 3 in een parkeergarage aan de laadpaal
Foto('s): David Von Diemar / UnsplashTesla Model 3 Scherm Interieur
Foto('s): VilnerTesla Model 3 Vilner 3 4 voor
Foto('s): Unsplash
Tesla Model 3 in een parkeergarage aan de laadpaal
Tesla Model 3 in een parkeergarage aan de laadpaal
Tesla Model 3 Scherm Interieur
Tesla Model 3 Vilner 3 4 voor

We willen je graag even feliciteren. Als jij ooit een stuk plakband hebt gebruikt, ben je officieel een hacker. Let wel: je staat ook direct op de boevenlijst van de AIVD. Want volgens MIT Technology Review hebben hackers de camera van Tesla gefopt. Hierdoor zou de auto uit zichzelf accelereren en 80 km/u te hard rijden. De Tesla rijdt dan 135 km/u (85 mph) waar je 55 mag (35 mph). Meer dan een stukje plakband van 5 centimeter is niet nodig.

Goed, wat is er aan de hand? Cybersecurity-bedrijf McAfee toont aan dat een klein stukje tape op de ‘3’ van een 35-bord (35 mph, in Amerika) de MobilEye EyeQ3-camera van Tesla kan laten denken dat er op het bord 85 staat. Hierdoor accelereert de Tesla op automatische cruisecontrol naar de 135 km/u, omdat de auto denkt dat dat de toegestane snelheid is. In Nederland zouden borden bij een 30-zone door een stukje tape van 5 centimeter vergist worden door de camera als een 80-gebied. Al kun je je afvragen hoeveel mensen automatische cruisecontrol gebruiken in een woonwijk.

De onderzoekers zeggen dat Tesla’s meerdere gegevens gebruiken, maar dat deze situatie ook in het echt zou kunnen voorkomen. Het lijkt allemaal vrij onschuldig, maar aan de andere kant is het wel een eenvoudige manier om eventueel serieuze problemen te veroorzaken. De camera is vooral te vinden op oudere modellen (hardware versie 1) van Tesla en nog 40 miljoen andere voertuigen, meldt Forbes. Tesla reageerde niet inhoudelijk maar gaf aan het probleem aan te pakken.

Tesla te hard laten rijden met stuk tape

Reacties
 1. Erwin zegt op 22 februari 2020 om 20:06:

  Mits goed geplakt zou je er zelfs als handmatige bestuurder met het menselijke oog nog in kunnen trappen

 2. Adrian zegt op 20 februari 2020 om 12:42:

  Wat een dom sensatie artikel is dit weer. Zodoende worden alle Tesla’s weer in 1 hokje geplaatst. De MobilEye technologie is ALLEEN in de allereerste autopliot/HW1 revisies te vinden omdat Tesla daarna (vrij publiekelijk) gebroken heeft met het Israëlische MobilEye (welke bizar genoeg overigens een patent heeft op de herkenning van snelheden op borden middels een camera. Daarom moeten auto’s zonder deze techniek GPS met kaart data combineren voor de toegestane snelheid ter plaatse). Sterker nog; deze MobilEye techniek (en daarmee deze zogenaamde ‘hack’) is in veel meer Mercedes wagens te vinden dan in Tesla’s…

  Jammer hoor dit…

 3. Jesper zegt op 19 februari 2020 om 23:14:

  40 miljoen andere voertuigen maar wel even tesla zwart maken 😉

  • Chris zegt op 20 februari 2020 om 07:32:

   klopt, mijn Ford Focus zou er ook intrappen.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken