Stoute kinderen werden vroeger voor straf naar hun kamer gestuurd om daar na te denken over wat ze gedaan hadden. Tegenwoordig zijn kinderkamers gevuld met televisies, tablets en gameconsoles, dus zijn veel ouders overstapt op een time-out. Blijkbaar is dat zo effectief dat politieagenten in Estland de pedagogische tactiek ook gaan toepassen.

Het aantal verkeersdoden en -gewonden in het verkeer nam vorig jaar flink toe in Estland. In een poging om hardrijden tegen te gaan, probeert de politie de aankomende weken iets nieuws op de weg tussen Tallinn en Rapla: de bestuurders een time-out geven in plaats van een snelheidsboete. Alles bestuurders die voor het eerst gepakt worden, krijgen de keuze.

Wie op de weg in Esland gepakt wordt met een snelheidsovertreding van maximaal 20 km/u, mag 45 minuten wachten op een parkeerterrein naast de snelweg. Overtredingen tussen de 21 en 40 km/u, worden bestraft met een time-out van 60 minuten. Het doel is om hardrijden tegen te gaan, waardoor het aantal ongelukken moet afnemen.

‘We analyseren de impact van verschillende interventies om de effectiefste oplossing vinden. Het doel is om het gedrag te veranderen en niet om ze te straffen om het straffen’, zegt politieadviseur Elari Kasemets tegen ERR News. De test duurt twee weken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear