Even geen baanbrekende lifehack of een feitje waar je hoofd van gaat tollen, maar wel een kleine tip die je ooit in je leven cruciale minuten gaat besparen. Iedereen herkent het wel: de navigatie zegt dat je de afrit moet nemen, maar dan kan niet, want er zit een vangrail tussen. De afrit zit op de parallelbaan, en jij zit op de hoofdrijbaan. Als je bij Utrecht de afrit Nieuwegein op de A12 mist om deze reden, moet je een kwartier via de A27 omrijden om weer de afrit te kunnen nemen. Daar mag je terecht van balen.

De simpele tip? Als je twijfelt of je de parallelbaan moet nemen of niet, neem dan áltijd de parallelbaan. Deze komt immers altijd weer uit op de hoofdweg en het kost je misschien één minuutje extra als het niet nodig was. Je kunt beter heel soms een minuutje langer onderweg zijn, dan meer dan een kwartier om moeten rijden omdat je de afslag hebt gemist. De maximumsnelheid ligt vaak iets lager op de parallelstroken, maar nu je overal toch maar maximaal 100 km/u mag, valt het snelheidsverschil alleszins mee.

Deze parallelbanen op de snelweg vind je bijvoorbeeld op de A12 bij Utrecht, als je naar de Ikea wilt. Of op de A2 bij Utrecht, bij Amsterdam of bij Den Bosch. We zijn in Nederland best wel dol op parallelbanen. Dus hoe suf deze tip ook klinkt, ooit gaat hij van pas komen en dan ben je plots wél op tijd voor je sollicitatiegesprek. En ook mooi meegenomen: in onze ervaring staat het op de hoofdweg vaker vast dan op de parallelbaan. Met wat geluk omzeil je een file.

Minder kans

Vroeger was het missen van de parallelbaan een groter probleem. Toen moest je nog langs de dealer voor een (betaalde!) kaartupdate van je navigatie. Veel auto’s reden daarom rond met een verouderd navigatiesysteem, waar een nieuwe parallelbaan niet in voorkwam. Tegenwoordig updaten navigatiesystemen automatisch of navigeren mensen via hun smartphone. Deze verbonden navigatiesystemen geven vaak wel duidelijk aan dat je de parallelbaan moet pakken.

Reacties

 • Alex heeft op 9 mei 2021 geschreven:

  Of gewoon die vaag bekende blauwe borden boven de weg bekijken ipv klakkeloos en blind op de navigatie te rijden.

  Reageer
 • Joost heeft op 8 mei 2021 geschreven:

  Het blijft oppassen!
  Bij de nieuwe parallelweg in de tunnel bij de A9 door Amsterdam Zuidoost, geldt dit namelijk niet! Als je hier de parallelbaan kiest, kom je niet zomaar terug op de A9, maar moet je echt een afrit nemen, en dan weer terug de snelweg op 🙁

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear