Voor nu hebben we een mededeling van de Stichting Open Deur, maar blijkbaar is het nodig. Toevallig werden we door een paar TopGear-lezers op geattendeerd op het feit dat er een oude bekende van ons te koop stond op Marktplaats. Puur uit interesse ga je dan even kijken hoe de auto er tegenwoordig bijstaat. En daarbij kwamen we erachter dat de verkoopadvertentie positiever was dan een recensie van een Dotan-concert, geschreven voor Dotan. Nog duidelijker: het klopt gewoon niet.

De grens tussen commercieel en misleidend is soms erg dun. En wellicht dat de verkoper zich van geen kwaad bewust is, is het extra zuur voor degene die de auto gaat kopen. Dus om cognitieve dissonantie te voorkomen, hebben we een paar extreem makkelijke tips voor je. Houd ze in het achterhoofd. Als je geen zin hebt om te lezen: check altijd de ‘feiten’ in de advertentie en ga er nooit vanuit dat het klopt. Zeker omdat het checken ervan vaak heel erg simpel is.

‘Perfect dealer onderhouden van productiedatum tot heden’

Uiteraard willen we allemaal dat een gebruikte auto goed onderhouden is. Zeker als een auto bijvoorbeeld 16 jaar oud is en al helemaal als een auto meer dan twee ton op de klok heeft staan. Als een auto jarenlang bij een dealer onderhouden is, weet je dat er altijd voor gezorgd is. Uit ervaring weten we dat deze Audi A6 door allerlei handige garages en monteurs opgelapt, daar kwam geen dealer bij kijken. Maar de verkoper belooft wel dat de auto uitsluitend bij de dealer is geweest.

Audi A6 wit zijkant links

Hoe kun je dit voorkomen? Simpel: vraag even documentatie. Dus dat betekent: bekijk de boekjes en een uitdraai van het digitale onderhoudssysteem. Nog beter is een stapel facturen. Hoe meer, hoe beter. Bij een dealeronderhouden auto is het digitaal op te vragen. Dus als er geen bewijs voor is, ga er maar vanuit dat de auto niet dealeronderhouden is. Een goed advies blijft: neem iemand mee die er verstand van heeft. Een verkoper kan soms heel overtuigend zijn.

‘Auto heeft alle opties’

Deze komen we vaker tegen. Ten eerste: alle opties is een utopie. Zeker bij een Duits automerk is het bijna onmogelijk om alle opties te hebben. Bij een Audi A6 kon je destijds enorm ver gaan met opties. Daar zitten altijd kenners bij die zien dat een auto geen dakraam, Valcona-leder, parkeersensoren en groot navigatiesysteem niet aanwezig zijn. Daarbij zijn er vaak gradaties qua opties. In het geval van deze Audi was de A6 de kaalste van heel Duitsland. Niet alle opties, dus.

Dus je hebt de standaard stoelen, de optionele sportstelen en de extra dikke sportzetels. Een A6, S6 of RS 6 hebben vaak ander type stoelen, bijvoorbeeld. Deze witte A6 had geen RS 6-stoelen zoals de advertentie belooft, maar die uit een A6 4.2. Maar hoe kun je het controleren? In eerste instantie kun je het vergelijken met andere auto’s die te koop staan. Je kan het ook gewoon vragen bij een merkspecifiek forum of socialmediagroep. Pure bluf van de verkoper dus.

Let op: je bent zelf ook verantwoordelijk

Overigens kan het ook zijn dat de verkoper niet alles weet. Het is onmogelijk om alles precies te weten van elk automerk. Daarom is het altijd handig om dit te voorkomen. Het allerergste is ook nog eens dat de vermeende misleiding jouw eigen schuld is. Of in elk geval gedeeltelijk. Er is namelijk sprake van onderzoeksplicht van de koper.

Normaal gesproken gaat dat enkel over de technische staat, maar het betreft ook de opties. Rechtorganisatie DAS legt uit: ‘Controleer, voor zover redelijkerwijs mogelijk en voor zover dit belangrijk voor je is, ook welke opties op de auto aanwezig zijn. In de praktijk zien we dat er nog wel eens wordt geadverteerd met opties die achteraf blijken te ontbreken.”

Lees ook: Als je een van deze (subtiele) dingen ziet bij een tweedehandsauto, moet je meteen weglopen

Wil dat zeggen dat als de advertentie misleidend is, de auto slecht is? Nee, zeker niet. De auto kan prima onderhouden zijn en een klein beetje schadeverleden komt vaker voor. Maar als je nét iets minder verstand van auto’s hebt, is het wel handig om te weten dat hetgeen gezegd wordt, zeker niet altijd van toepassing is. En in dit geval weten we het honderd procent zeker, want de auto is van een redactielid geweest.

Ook klopt de prijs dus dan niet helemaal: want die is op basis van een schadevrije auto met goede dealerhistorie en dus alle opties. En daar is uiteindelijk in dit geval en vele andere – hoe je het ook wendt of keert – geen sprake van. En je krijgt er wel last mee als je hem zelf weer verkoopt. Zoals een wijs man ooit zei: er is niets mis met een blauwe auto, maar zeg niet dat ie rood is. Waarvan akte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear