Je kent het waarschijnlijk wel van een vakantie naar Zuid-Europa. Wanneer je daar in de grote steden rondrijdt, hoor je van alle kanten het ongenoegen van de inheemse verkeersdeelnemers. Toeteren, toeteren en nog eens toeteren. Zo vaak dat je je weleens afvraagt of de toeter misschien altijd aan staat, en dat ie juist uit gaat wanneer ze op het stuur drukken. Ook de politie in Mumbai heeft met dit soort gedrag te maken. Zij komen met een oplossing tegen het toeteren voor het stoplicht.

Natuurlijk is het ook niet te vermijden in een stad met bijna veertien miljoen inwoners, waar nog eens zes miljoen mensen bij komen van buitenaf. Die moeten allemaal met auto’s, bussen, (fiets)taxi’s, tuk-tuk’s en noem maar op door de stad heen crossen. Wanneer je dan voor de zoveelste keer stil komt te staan voor een rood stoplicht, dan wil dat op de zenuwen werken. Hoe lekker is het dan om die agressie eruit te laten door eens flink op je stuur te meppen en de claxon te activeren.

Toeteren = langer wachten

De nieuwe regel in Mumbai is simpel: zij die toeteren voor het stoplicht, staan langer stil. De politie hing decibelmeters op die de tijd van het rode signaal kunnen resetten. Meet de meter een geluid boven de 85 decibel, dan springt de teller weer op 90 seconden en begin je weer van voor af aan. Hiermee moet Mumbai niet langer de ‘hoofdstad van het toeteren’ zijn. De potentie voor kattenkwaad voor de jeugd is eindeloos.

De politie van Mumbai heeft gekozen voor een social media-campagne om de decibelstoplichten bekend te maken. In een kort stuk slecht Bollywood-filmmateriaal maak je kennis met het systeem. Gaat dit ervoor zorgen dat men minder gaat toeteren voor het stoplicht in Mumbai? Misschien wel, misschien niet. Wellicht dat de hashtag #HonkResponsibly kan helpen? Anders hebben we nog wel een andere oplossing voor de geluidsoverlast.

‘Toeter niet oké, alsjeblieft’

https://twitter.com/MumbaiPolice/status/1223090017397960705

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear