Tolwegen, dat zijn toch die dingen van vakantie? Je weet wel, die poortjes waarvan je nooit helemaal zeker weet of je er wel kunt pinnen waardoor je op je zorgeloze vakantie toch weer wat stress hebt. Nou, daarvan krijgen we er volgend jaar eentje bij in Nederland. Het kabinet wil op de nieuwe A24, ook wel de Blankenburgverbinding genoemd, tussen de A15 en A20 tol gaan heffen.

Je weet het misschien niet, maar momenteel hebben we een aantal tolwegen in Nederland. Zo moet je betalen om door de Kiltunnel te mogen bij de N217. Ook de Westerscheldetunnel kost geld. Oh, en er is nog een brug in Nieuwerbrug (die inmiddels zo nieuw niet meer is) waar je de brugwachter 50 cent moet betalen om over te mogen steken.

De A24 of Blankenburgverbinding verbindt de A15 bij Rozenburg met de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen. Het is de bedoeling dat de weg eind 2024 open gaat. Omdat deze nieuwe verbinding zo duur is, wil het kabinet tol heffen totdat we gaan rekeningrijden. Dus van 2024 tot 2030 is er een nieuwe tolweg in Nederland. Zodra de kilometerheffing van kracht gaat, is de A24 vrij te gebruiken.

Hoe ziet de nieuwe A24 eruit?

Rijkwaterstaat schrijft: ‘De Blankenburgverbinding (A24) bestaat uit de aanleg van een autosnelweg van 2×3 rijstroken, een landtunnel (de Hollandtunnel), een watertunnel (de Maasdeltatunnel), een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15. Maar er is meer. De A20 wordt tot aan het Kethelplein verbreed. De nieuwe rijksweg A24 wordt in 2024 opengesteld.’

Wat kost de nieuwe tolweg in Nederland?

De tarieven zijn nog niet definitief, maar de verwachte kosten zijn 1,32 euro voor een personenauto en 7,94 euro voor een vrachtwagen. Camera’s boven de weg scannen het kenteken en sturen de rekening op naar de eigenaar van de auto. Je hoeft dus niet te stoppen. Ook de bestuurders van auto’s met een buitenlands kenteken moeten betalen.

Reacties

 • Henk heeft op 27 februari 2023 geschreven:

  Hoe worden dit bericht van de tol verstuurd? Per post. Dan gaat er dus nog €1,01 vanaf voor het versturen van de brief. Schiet lekker op!

  Reageer
 • Ter heeft op 27 februari 2023 geschreven:

  Doelgroep elektrische piraten worden natuurlijk weer vrijgesteld van alle belasting innende partijen… ze betalen al niet mee aan de wegenbelasting.. dus kijk er niet gek van op dat ze ook van tolwegen vrijgesteld worden… evenals dat deze kei zieke landsbestuurders ook nog een aparte linkerrijstrook willen hanteren.. dat de betreffende elecktra doelgroep sneller wil laten doorstromen… je vraagt je werkelijk af wanneer deze klimaatterreur eens stopt.. voor de gewone werkende man… die alle eindjes elke maand weer bij elkaar moet knopen. Bah !

  • Bot-buster heeft op 27 februari 2023 geschreven:

   Ter = Russische Bot. Verkiezingen komen er aan, dus probeert Rusland anti-overheid leugens te verspreiden. Zo doorzichtig.

   Reageer
  Reageer
 • @topgear heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Wanneer krijgen jullie een knop waar je onjuiste informatie kan melden? Ik word een beetje moe van die trollen die leugens verspreiden. Al dan niet als onderdeel van een gecoordineerde campagne om maatschappelijke onrust te veroorzaken in aanloop naar verkiezingen. Net als Rusland eerder al gedaan heeft, ook in Nederland…

  Reageer
 • Joop heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Wegenbelasting wordt voor 90% gestort in de eindeloze put” algemene middelen” dus t slaat weer helemaal nergens op. Oh ja, die buitenlandse kentekens …. T grootste lachertje van de maand.

  Reageer
 • Bizzy heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Is gewoon een proef voor het rekeningrijden om het makkelijker straks om iedereen die een auto heeft digitaal te laten incasseren. 1+1=2

  • Mien heeft op 26 februari 2023 geschreven:

   En hoe met de buitenlandse kentekens, hoe betalen die?

   • Kees heeft op 26 februari 2023 geschreven:

    Hopelijk zo snel mogelijk via rekeningrijden. De gebruiker moet betalen. Wel zo eerlijk.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Carlo heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Mooi eindelijk ! Dan kunnen ze de torenhoge wegenbelasting afschaffen ! Eindelijk weer eens goed nieuws 😁 mij niet gezien op tolwegen ! Ik rij liever 30 kilometer om met mijn oude diesel ! Ik betaal al genoeg aan de overheid 😉
  Rij gemiddeld 1300 kilometer per maand privé dan nog niet over zakelijk gesproken.. maar tol wegen… Zeker niet ! Ik heb al betaald voor die weg en dan nog eens aan tol ?.. 😆 nope ! Ze worden helemaal gek hier in Nederland, tijd om te vertrekken !….

  • Martijn heeft op 26 februari 2023 geschreven:

   Haha this toch om te gieren met jou verhaal..ik sluit mij direct aan bij jou schrijven. Wij Hollanders pikken veel te veel, dit waardeloze belasting land!! Belasting betalen is helemaal niet zo erg maar overal wordt belasting op gerekend!! BAH!!!!

   • @martijn heeft op 26 februari 2023 geschreven:

    Misschien kan je met Carlo vertrekken naar jullie sprookjesland waar het oneindig veel beter is dan Nederland. Het valt wel op dat sinds de oorlog in Oekraine er opeens veel meer anti-overheid klagers online te vinden zijn. Waarschijnlijk heeft dit dezelfde financiering als ene Thierry die zijn onzin ook alleen maar roept om er een dikkere bankrekening van te krijgen. Jammer voor hem dat je voor die Roebels niet zoveel kan kopen.

    Reageer
   Reageer
  • @Carlo heeft op 26 februari 2023 geschreven:

   Ga dan maar weg. Sneue klagers als jij kunnen we missen als kiespijn.

   Reageer
  Reageer
 • Dick heeft op 26 februari 2023 geschreven:

  Geboren en getogen in Nieuwerbrug aan de rijn. De tolbrug wordt beheerd door de bruggemeesters. Leuk om een keer overheen te rijden en bij het varen onder de brug door wordt het geld op gehaald met hengel en klompje. 🤣

  Reageer
 • Fernando Pieters heeft op 25 februari 2023 geschreven:

  En dat terwijl er nog geen 10 procent van de opbrengst van de wegenbelasting, geïnvesteerd wordt in het bouwen en onderhouden van het Nederlandse wegennet. Where did our money go !!??

  Reageer
 • PeGev heeft op 25 februari 2023 geschreven:

  Voor het gemaakt vergeet de overheid dat de tunnel al betaald is door de opbrengst van MRB en brandstofaccijns

  Reageer
 • Jeroen heeft op 25 februari 2023 geschreven:

  Tolwegen maar ook nog de wegenbelasting omhoog gooien, alsof ze niet genoeg verdienen!

  • Ras heeft op 26 februari 2023 geschreven:

   Ook de bestuurders van auto’s met een buitenlands kenteken moeten betalen….

   Yeaaah right en dat gaat gebeuren zeker NOT!!!!
   Dus de Nederlanders draaien er voor op.
   Stelletje slaoperds daor in dat kabinet.

   • Kees heeft op 26 februari 2023 geschreven:

    Dan moeten we dus gaan rekeningrijden. Of wil je dat ook niet?

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Bas heeft op 24 februari 2023 geschreven:

  Is dat niet in strijd met wet persoonsgegevens?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)