Je kunt niet heel veel langer meer genieten van 2016 en traditioneel betekent het einde van een jaar een stormvloed aan lijstjes. Dus naast de top 2000 beste roerbakgroenten, de top 400 mooiste getallen onder de 400 en de top 100 liedjes voor je hamster, presenteren wij ons eigen lijstje. We voelen ons min of meer verplicht. Dit zijn de 50 beste autospellen ooit gemaakt. We beginnen met nummer 50 tot en met nummer 41.

50: Auto Modellista – PlayStation 2 (2002)

Cel-shaded graphics is niet de meest voor de hand liggende keuze voor een racer, maar het werkt. Zelfs bij een serieuze racer als dit. Het racen is een stuk minder cartoonesk dan het oogt.

49: R.C. Pro-Am – NES (1988)

Een echte radiografisch bestuurbare auto heeft ruwweg tien minuten speeltijd. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals R.C. Pro-Am op de NES. Hoef je ook niet naar de enge buitenwereld.

48: Super Cars II – Amiga, Atari ST (1991)

In deze game neem je het op tegen geduchte tegenstanders als ‘Ayrton Sendup’ en ‘Crashard Banger’. Geniaal. Oh, en je had raketten.

47: World Rally – Arcade (1993)

Lang voordat het legendarische Sega Rally kwam, was er World Rally. Te spelen op een speelkast.

46: Spy Hunter – Arcade (1983)

Als je in de jaren ’80 vroeg aan een minimensje wat hij wilde worden als hij later groot was, dan was het antwoord ongetwijfeld coureur of spion. Deze game combineert de twee carrières. Je auto zat dus vol coole gadgets als rookschermen en machinegeweren.

45: Stunt Car Racer – Amiga en Atari ST (1989)

Stel je even voor hoe baanbrekend dit 3D-spel was in het jaar dat hij uitkwam.

44: Driver – PlayStation (1999)

Aan het eind van de jaren ’90 was het ineens tof om de slechterik te zijn. Twee games haakten daar goed op in: GTA en Driver. De grootste trekpleister van dit spel was echter dat je virtueel door New York, Los Angeles, San Francisco en Miami kon rijden.

43: Top Gear Stunt School Revolution – iPad (2012)

Vliegende campers, hot hatches die in de Grand Canyon storten en ‘iets dat op een Smart lijkt maar geen Smart is vanwege legale redenen’: dat is Top Gear Stunt School Revolution voor de iPad.

42: Night Driver – Arcade (1976)

Ja, de achtergrond was inderdaad helemaal zwart en het hele spel stelde niets voor, maar zonder dit spel hadden we geen Forza of Gran Turismo. De auto was niet eens deel van het spel, want het was een sticker op het scherm van de speelkast. Bedenk wel dat dit spel eerder was dan Star Wars…

41: Rock ‘n’ Roll Racing – Mega Drive en SNES (1993)

Zegt dit spel je niet zoveel? Dat komt waarschijnlijk omdat Mario Kart in hetzelfde jaar uitkwam en die ken je ongetwijfeld wel. Flink overschaduwd dus.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie