Koud he? Zorg dus maar snel dat je de nieuwe TopGear bemachtigt en blijf lekker voor de haard zitten!

Deze maand hebben we eerst en vooral een Groot Overzicht voor je; een lijst met alle auto's die er in 2013 toe zullen gaan doen. Lees 'm goed door en leer 'm uit je hoofd, zodat jij desgevraagd meteen alle info over de Alfa Romeo 4C of de Ford Fiesta ST kunt opdreunen. Leuker huiswerk heb je nog nooit gehad! Nuttiger ook niet.

Oh, en wist je al dat TopGear terugkomt op je televisie? Vanaf zondag 27 januari op BBC2, om precies te zijn, met een gloednieuw seizoen! Lees er alles over in deze uitgave van TopGear Magazine. Zie hoe er rallyproeven met Bentleys worden verreden, aanschouw Jeremy's briljante kleine-elektrische-auto-idee, en wees getuige van een Afrikaanse kruistocht per oude, van internet geplukte stationwagen.

Over Afrikaanse kruistochten gesproken: zelf gaan we binnenkort ook zoiets doen. Dwars door het zuiden van Afrika scheuren, dus. In niets meer of minder dan… een Opel Mokka. In dit nummer blikken we vooruit op deze nu al epische reis.

En over epische reizen gesproken – we lopen over van de bruggetjes vandaag – onlangs deden we er ook eentje met een Fiat Panda 4×4. Tegen een vulkaan op. Tijdens een aardbeving. Er was hitte en vuur, zullen we maar zeggen, maar het kranige Fiatje wist ons allemaal te verbazen.

We doen mee aan de Baja 1000, een van de meest waanzinnige en zware offroad-races ter wereld. In een felgroene buggy, uiteraard. Het gaat niet zonder slag of stoot, maar wat had je dan verwacht? Het was in ieder geval een adembenemend avontuur, al was het maar omdat er zo veel zand in onze longen terecht is gekomen.

Met een toch wel ietwat luxere Hyundai Santa Fe doorkruisen we het warme, woestijnachtige gedeelte van de Verenigde Staten. Het is niet het soort weer wat je hier in Nederland en België tegen zult komen, maar hé: als die auto hier goed presteert, kan ie ook lichte regen en verkeersdrempels hebben. Een zeer nuttige test dus; van ons voor jou.

Nog zoiets nuttigs. Wel eens in een Chevrolet Camaro met 755 pk gezeten, en dat je toen dacht van: als ik die zwarte Cadillac coupé maar achter me kan laten? En dat dat toen niet lukte, omdat die Cadillac meer dan 1.200 pk had? Ja, voor een betere kijk op dat soort situaties zochten we een gloednieuw (en nog volledig afgesloten) stuk snelweg in Texas op, waar lokale tuner Hennessey zijn snelste GM-spul voor ons aan het ene eind parkeerde met de opdracht: rijd naar het andere eind. Nou, graag.

Wat we verder nog zoal deden voor dit nummer van TopGear? We zetten twee Lancia Stratossen naast elkaar; het origineel, en de gereïncarneerde versie. We pakten een paar uitermate luxe hatchbacks bij de lurven om te kijken of er een bij zat die de andere op vele vlakken in het stof liet bijten.

We kropen achter de schermen van de laatste Grand Prix van het afgelopen F1-seizoen, die in Brazilië, en verbaasden ons over de immense organisatie waarop zo'n race draait. We vergeleken twee van de meest eigenzinnige stationwagens: de Jaguar XF Sportbrake en de Mercedes CLS Shooting Brake. En we reden met onder andere de Audi RS5 Cabrio, de SRT Viper, de Range Rover TDV6, de Mercedes SLS GT en de nieuwste Ariel Atom.

Je ziet het; we hebben verdorie alwéér zo'n editie gemaakt die je niet mag missen. Spoed je naar de winkel of plunder je brievenbus! Meer info vind je hier; jezelf of een ander op een abonnement trakteren, doe je daar.

Reacties