We houden allemaal van rijden, maar op een zeker moment moet je toch een keer stoppen – zij het voor brandstof, eten, werk, of om te ontsnappen aan de moordende klauwen van de lifter die je had opgepikt bij de oprit Lelystad-Noord. En stoppen, dat betekent parkeren. Maar lees, voordat je je auto op een plaatsje probeert te stallen, eerst TopGears onmisbare gids op het vlak van voertuigstopperij.

Kies je parkeerplaats zorgvuldig

Zijn er onbegrijpelijke parkeerregels? Is de omgeving slecht verlicht? Is de parkeerplaats in kwestie aanzienlijk korter dan je auto? Als je ‘ja’ hebt geantwoord op alle drie de bovenstaande vragen, dan feliciteren we je. Je bevindt je in het hart van Parijs, in een zeer duur parkeergebied. Duw ‘m ertussen.

Omarm technologie

Menige moderne auto is uitgerust met parkeersensoren; hoorbare hulpjes zodat je veilig achteruit kunt rijden. Een hinderlijk, onderbroken piepje betekent ‘blijf op snelheid achteruitrijden’. Een sneller piepend geluidje betekent ‘rustig aan is al gek genoeg’. Een continu piepende piep staat voor ‘je hebt nog een halve meter’. Het geluid van versplinterend plastic en metaal betekent ‘klaar’.

Respecteer de regels

De zogenaamde ‘ouder & kind’-plaatsen zijn bedoeld voor ouders met jonge kinderen. Als je kind oud genoeg is om jou boven zijn of haar hoofd te tillen, mag je niet op een ‘ouder & kind’-plaats parkeren. Noot: poedels zijn geen kinderen, ook niet als je ze altijd ‘mijn kinderen’ noemt.

Gebruik het juiste vak

Alleen een scooter mag parkeren in een scootervak. Alleen een EV mag staan in een EV-vak. Alleen een, eh, bouw mag staan in een bouwvak.

Neem veel losse muntjes mee

De wereld mag dan contactloos worden, dat geldt niet voor de goede oude parkeerautomaat. Om te kunnen parkeren zonder boete in Londen, heb je muntjes nodig. Veel muntjes. Idealiter neem je aan aantal exemplaren mee van elke munt die ooit in het VK is geslagen. Dit weten we omdat om de hoek van het hoofdkwartier van TopGear, we komen er weleens, een machine staat die alleen muntjes van 20 pence lijkt te accepteren die zijn geproduceerd tussen 1982 en 1984. Die muntjes worden door straathandelaren in de buurt verkocht voor 50 pence per stuk. Handig.

Parkeer binnen de lijntjes

Als je auto te groot is om tussen de lijntjes te passen, verkoop ‘m dan onmiddellijk, liefst ter plekke, en koop een kleinere.

Vergeet je mobiele telefoon

Probeer nooit een parkeerkaartje te kopen via het automatische betaalsysteem en een code, tenzij je: a) een paar uur te vroeg bent voor je afspraak, en b) je het prettig vindt om je haren hardhandig uit hun wortels te trekken, pluk na pluk.

Bonusweetje: de slagbomen van parkeerterreinen zien er lullig uit, maar zijn verrassend onbuigzaam. Geloof ons nou maar een keer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)