Wie zich ooit liet verleiden door eBay in de zoektocht naar meer vermogen voor zijn auto, kwam ongetwijfeld de beruchte elektrische turbo’s tegen – wat eigenlijk gewoon computerventilatoren zijn. Compleet nutteloos, terwijl het idee op papier best kan werken.

Een stel knappe koppen van de Technische Universiteit Eindhoven hebben, naar eigen zeggen, de formule gekraakt. Zij hebben met succes een elektrische turbo ontwikkeld die op elke auto past. Dus ook auto’s die al een turbo hebben, zoals een diesel. Ze noemen het TorqAmp.

Wat is TorqAmp?

TorqAmp is een compressor die je in het inlaattraject van je auto monteert. Onder je gaspedaal komt een aan/uit-knop die de elektrische turbo activeert bij volgas. In de auto plaats je een accu die bij constante snelheden of stationair draaien, wordt opgeladen.

Wat is het nut van TorqAmp?

Het bedrijf claimt een koppeltoename van 40 procent bij een 2,0-liter benzinemotor. Vooral onderin helpt de compressor een handje. De eenvoud van installatie verschilt per motor. TorqAmp testte diverse auto’s waarbij een Alfa Romeo 156 bijvoorbeeld direct goed liep. Een Lexus IS200 had een een kleine ingreep nodig in het brandstofsysteem en een Honda Prelude had een nieuwe programmeerbare ECU nodig.

Kan ik een TorqAmp nu bestellen?

Dat kan, maar dan moet je zelf aan de knutsel met de montage. Een kit kost 3.500 euro. In de toekomst wil TorqAmp volledige kits verkopen per specifiek model. Dan is het plug-en-play.

Reacties

 • Ramon heeft op 21 augustus 2018 geschreven:

  Mooi gejat. Bestaat allang een bedrijf die precies dit doet…

  • peter heeft op 26 augustus 2018 geschreven:

   Welk bedrijf doet exact dit?
   Het lijkt erop dat zij zich onderscheiden van de bedrijven als Borgwarner door een complete kit te leveren voor de aftermarket.
   Iets wat huidige bedrijven niet lijken te doen.

   Heb je een linkje naar het bedrijf, ik ben erg nieuwsgierig?

   Reageer
  Reageer
 • TORQAMP heeft op 20 augustus 2018 geschreven:

  http://www.torqamp.com... Thanks voor het artikel! Leuk om te lezen! Binnenkort interview?
  Het is nu al plug en play. Je moet alleen zelf wat silicone selecteren.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)