Velen van ons zijn (of waren tot voor kort) op dit moment aan het thuisbureau gekluisterd, weg van het eindeloze woon-werkverkeer, felle kantoorverlichting en het vissenkomgevoel van je gebruikelijke werkplek. Maar wat als we het thuiskantoor naar een andere locatie zouden kunnen verhuizen, zo vaak we maar willen? Dat zou lekker zijn, toch?

Toyota was met dat idee zijn tijd ver vooruit toen ze deze conceptcar presenteerden op de Autoshow van Tokio in 2001. De slogan van dat jaar was vrij vertaald: ‘Open de deuren! De heldere toekomst van de auto’. De Toyota DMT – dat staat voor Dual Mode Traveler – was bedoeld om een soort ​​flexibele werkruimte te bieden aan zijn denkbeeldige eigenaar.

De Toyota DMT was ook een werkplek

Het concept had een kantoor aan de achterkant, dat eruitzag alsof iemand 40 minuten voordat de show begon nog snel even langs de dichtstbijzijnde meubeldiscounter was geweest. Maar het ging om het idee. Tussen de cabine en het kantoor zat een deur, zodat je een beetje heen en weer kon lopen.

Veel details over de techniek zijn niet bekend, maar we weten wel dat de Toyota DMT een 2,4-liter benzinemotor van de RAV4 uit die tijd had, die trouwens ook in de Previa lag. Als ie ooit in productie was gegaan, dan hadden ze hem vast met een hybridemotor uitgerust.

Ruimer dan andere bestelauto’s

Voorin is de Toyota DMT ruim van opzet, niet dat claustrofobische van bestelauto’s uit die tijd. Binnenin lichte houtsoorten, gekke stoelen met hoofdsteunen modelletje toiletrol en de knopjes op het dashboard hadden veel weg van de bediening van een iPod. Het instrumentenpaneel strekte zich uit over de volle breedte van de auto, zodat de voorruit lekker blauw werd.

De oplossing voor de woningnood?

Maar, vergeet die kantoorfunctie: is dit niet ook een mooie oplossing voor de woningnood? Parkeer ’m op verlaten parkeerterreinen die toch de hele nacht leeg staan, en je kunt een heel dorp bouwen. Plek voor duizenden inwoners, toch? Hugo hoeft ons niet te bedanken voor dit lumineuze idee.

Natuurlijk, ons plan om mensen op parkeerplaatsen te huisvesten in vreemd uitziende bestelwagens roept wellicht reacties op als ‘verschrikkelijk deprimerend’ en ‘dat is geen manier van leven’. Parkeer je starterswoning anders gewoon in de buurt van een park, of aan zee. Als je dan je deuren opent, zie je zeker een heldere toekomst voor je.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear