Nu ze met de Prius de hele wereld milieubewust hebben gemaakt, pakt Toyota stevig door: ze komen binnen afzienbare tijd met een in serie gebouwde waterstofauto. Deze nieuwe publiekslieveling zou in principe moeten gaan lijken op de FCV Concept, die later deze maand op de autoshow van Tokio wordt onthuld.

De FCV is een vervolg op de FCV-R conceptcar van twee jaar geleden, en ziet er aardig productierijp uit. Met z'n 4,87 meter en een wielbasis van 2,78 meter is het geen kleintje; je zou er je gezin met gemak in kwijt moeten kunnen. Vervolgens kun je, met de twee compacte waterstoftanks tot de nok gevuld, volgens Toyota minstens 500 kilometer met ze gaan rijden. Zijn de tanks leeg, dan duurt bijtanken nog geen drie minuten.

Met een vermogen van 'ten minste 100 kW' en een boost converter voor een extra trapje in je rug, zou het geen straf moeten zijn om met de FCV te rijden. Efficiënt schijnt ie ook te zijn: Toyota noemt een power output-cijfer van 3 kW per liter, maar we hebben eigenlijk geen idee of dat goed is. Ook leuk: een volle FCV kan, indien ie niet voor vervoer wordt gebruikt, ook fungeren als generator en zo je huishouden meer dan een week lang van elektriciteit voorzien.

Milieuridders, nog even geduld: in 2015 moet de Toyota-waterstofauto bij de dealers komen te staan.

Reacties

Meer van TopGear