Verrassing! Toyota trok in Detroit plots het doek van deze stoere conceptcar, de FT-1. Ziet er uit als een serieuze sportmachine, zeg je? Daar kun je best eens gelijk in hebben.

De FT-1 werd ontworpen in Toyota's designstudio in Californië, Calty, en is (voorlopig nog?) puur een concept. Al kun je 'm inmiddels wel downloaden op je PlayStation om er in Gran Turismo 6 mee te racen. De naam staat simpelweg voor 'Future Toyota' en de boodschap is duidelijk: het merk schreeuwt van de daken dat ze tegenwoordig voor méér staan dan alleen degelijke beige boodschappenauto's. Het management in Japan, voorheen vrij voorzichtig om van hun (saaie) succesformule af te wijken, heeft besloten dat het zo moet zijn.

'Toen we [Toyota-baas] Akio Toyoda in de virtuele conceptcar lieten rijden op de Fuji Speedway, zette hij zijn beste tijd ooit neer', vertelt Calty-president Kevin Hunter. Naar het schijnt gaf de beste man daarna meteen opdracht om te conceptcar te bouwen en op een autoshow te parkeren.

Wat er precies voor motor in de FT-1 zit, wil Hunter niet prijsgeven, maar we vroegen hem of het een hybride was en het antwoord daarop was nee. Uiteraard heeft de FT-1 achterwielaandrijving en is het design aerodynamisch hoogstaand, met veel nadruk op de nodige koeling. In het interieur vinden we een nogal cool head-up display en een race-achtig stuurtje met veel knopjes en frutseltjes. Ook zien we wat retro-elementen terug in het ontwerp: zo verwijst de vorm van de voor- en zijruiten naar de klassieke 2000GT uit de jaren '60. De naam Supra werd ook genoemd; zou dat betekenen dat we de FT-1 als diens opvolger mogen zien?

Toyota heeft wel vaker conceptcars in productie genomen, en alle sportauto's die ze gebouwd hebben, verschenen ooit eerst als concept (al hebben zeker niet al hun sportconcepten het productiestadium gered). 'We presenteren onze concepten altijd met een doel', zegt Hunter, waarna hij zijn pr-begeleider aankijkt en z'n schouders ophaalt. 'Meer kan ik er nu niet over zeggen.'

Wat Hunter wel meerdere malen aangeeft, is hoezeer de designelementen van de FT-1 aangeven hoe Toyota denkt over toekomstige modellen. Het merk wil meer sexy worden.

Reacties

Meer van TopGear