Als oranjefans in de file voor de grens met Duitsland, staan automerken in de rij om in de F1 te stappen. Porsche en Cadillac dromen al een tijdje publiekelijk van een eigen team, maar ook oude bekenden worden verleid door de raceklasse. Het gerucht gaat dat Toyota werkt aan een terugkeer in de F1. Daarbij zou het F1-team van Gene Haas een cruciale rol spelen.

Het gerucht wordt de F1-wereld in geslingerd door Formula.hu en RacingNews365. Volgens de twee F1-nieuwsverstrekkers zou Toyota al een jaar lang op zoek zijn naar een manier om in de F1 te stappen. De oplossing zou gevonden zijn bij het Haas F1-team. Als de geruchten kloppen, komt Toyota volgend jaar al op de auto te staan als sponsor.

En het blijft niet alleen bij een sponsorovereenkomst. Toyota zou de bouw van de ophanging overnemen en faciliteren in de Toyota GR-fabriek in Keulen. Daar staat nog een windtunnel die Toyota gebruikte in de F1-tijd. Nu test Andretti daar zijn F1-conceptauto’s. F1-motoren gaat Toyota voorlopig niet bouwen, want Haas heeft nog een contract met Ferrari tot het einde van 2028.

Wat gebeurt er met de overige autosport van Toyota?

Formula.hu sluit een volledige overname van Toyota niet uit. Ze krijgen het nog druk. Het merk heeft een WRC-team, doet mee aan het WEC, bouwt tussendoor het meeste aantal auto’s van alle merken en experimenteert met zo’n beetje iedere mogelijke brandstof voor de toekomst. Aan de andere kant sluit het mooi aan, want F1 is druk bezig met synthetische brandstoffen en ze zijn bij Toyota gek op hybrides.

Overigens: de vorige keer dat Toyota in de F1 stapte (in 2002) stopte het merk met het Le Mans-programma. Hopelijk doet Toyota dat nu niet. Op het eerste oog is Haas nu een prettig team om bij in te stappen. Het updatepakket van het team werkt goed en de huidige teambaas Ayao Komatsu komt ook uit Japan. Dat praat net wat makkelijker, vermoeden we zo.

Het vervelende is dat The Hulk volgend jaar voor Sauber rijdt (wat in 2026 Audi wordt). Als vervanger is het Ferrari-talent Oliver Bearman aangetrokken. Wie de andere stoel krijgt, is nog niet bekend, maar volgens de geruchten moet Magnussen plaatsmaken voor Ocon. Er lijkt een hoop te gaan veranderen bij Haas, dat in ieder geval.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear