'Toyota maakt alleen maar gaapsaaie auto's', 'Het ergste aan een Toyota is dat ie nooit kapot gaat – zo kom je nooit van zo'n ding af', 'Toyota is het auto-synoniem van een grote witte onderbroek: alle passie is meteen verdwenen' – als er één merk te maken heeft met een stevig imagoprobleem als het om de combinatie 'auto' en 'pure pret' gaat, is het Toyota. Maar daar wordt hard, heel hard aan gewerkt, zo mag blijken uit dit wel heel dynamische duo.

De eerste is de FT-1, een concept car die Toyota al eerder liet zien op de Detroit Motorshow. Uit het feit dat dit niet de eerste keer is, kun je afleiden dat de FT-1 niet zomaar een gebbetje van de Japanners is. De versie die nu op het showevenement op Pebble Beach staat, is daarbij ook nog eens een stuk serieuzer. Het schreeuwerige rode kleurtje dat de eerste had, is ingeruild voor het soort donkergrijs van een mega-onweersbui die je op je af ziet komen. Ook het interieur heeft iets 'leefbaarders' gekregen, doordat de stoelen nu in ieder geval gedrapeerd zijn met een fraai soort zadelleer – oogt toch iets prettiger dan de kale kuipjes van de vorige. Voor de rest is het meeste wel zo'n beetje bij het 'oude' gebleven. Gelukkig, want die F1-neus (uit de tijden dat F1-neuzen nog mooi waren, dat is), de turbine-achtige ventilatoren in de grille, de manier waarop de achterste wielkasten ongeveer om de rest van auto heen te lijken zijn gedrapeerd: het is van een fascinerend en agressief soort schoonheid.

En de Japanners zijn zeer bereid een en ander nog een paar stappen verder te voeren, al is dat wel op een virtuele manier. De raceversie op de foto's is namelijk ontwikkeld voor het racespel Gran Turismo 6, dat binnenkort verschijnt. Het is een nogal woest apparaat geworden, met een achterspoiler die zo groot is dat je je bijna afvraagt hoe de voorwielen op de grond kunnen blijven. Maakt niet uit, het gaat hier vooral om de fun en dat is een kant die bij Toyota nogal eens verborgen blijft.

Nu weten we al een tijdje dat Toyota samen met BMW bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe sportauto, die de naam Supra weer uit het stof zou moeten halen. Laten we heel, héél erg hopen dat de die maar veel weg mag hebben van deze FT-1…

Reacties

Meer van TopGear