Weet je nog, de FCV Concept die Toyota een half jaar geleden onthulde? Toen werd al gezegd dat de auto in 2015 in productie zou gaan, en nu heeft Toyota de foto's vrijgegeven van deze toekomstige wereldredder. Inderdaad: het is in principe de conceptcar met spiegels en nummerborden.

De auto – die voorlopig nog wordt aangeduid met de weinig geïnspireerde term Fuel Cell Sedan – is vanaf april 2015 in Japan te krijgen, en een paar maanden later in de VS en Europa; dat wil zeggen, op plekken waar er mogelijkheden zijn om waterstof te tanken. Het principe van de brandstofcel ken je: uit een reactie van waterstof en zuurstof wordt elektriciteit opgewekt, die wordt gebruikt om de wielen aan te drijven. Hiermee is de actieradius van een waterstofauto veel groter dan die van een vergelijkbare elektrische auto – zelfs even groot als bij een benzineauto, zegt Toyota – en duurt het 'opladen' (tanken, dus) ook maar enkele minuten.

Toyota onderzoekt de mogelijkheden van waterstof en brandstofcellen al zo'n twintig jaar. Ze zijn niet de eersten die met een productiemodel op de markt komen – zo had Honda al jaren de FCX Clarity rondrijden, en kwam Hyundai onlangs nog met de ix35 FCEV – maar wel de eersten die het op grotere schaal doen. Althans, dat denken we, want enige details – bijvoorbeeld over productieaantallen, koop- of leaseconstructies – geeft het merk nog niet vrij. Net als de specificaties, het interieur en de uiteindelijke modelnaam van de Fuel Cell Sedan. Volgend jaar meer…

Reacties

Meer van TopGear