De eerste Toyota Supra met 800 pk bestaat al

Toyota stuurde voor de onthulling al Supra's naar tuners om ze te modificeren, waaronder deze

Foto('s): Mark RiccioniToyota supra A90 drifter
Foto('s): Mark RiccioniToyota supra A90 drifter 2jz
Foto('s): Mark RiccioniToyota Supra Bumpers Daigo Saito Fat Five Racing
Foto('s): Mark Riccioni2JZ zes-in-lijn 3.0 turbo motor
Foto('s): Mark RiccioniToyota Supra A90 met 2JZ 800 pk
Toyota supra A90 drifter
Toyota supra A90 drifter 2jz
Toyota Supra Bumpers Daigo Saito Fat Five Racing
2JZ zes-in-lijn 3.0 turbo motor
Toyota Supra A90 met 2JZ 800 pk

Het duurt normaal enkele weken of zelfs maanden voordat tuners nieuwe auto’s in hun groezelige handen krijgen en de vermogenscijfers de stratosfeer insturen. Niet in het geval van de nieuwe Supra. Want zelfs voordat de Toyota Supra onthuld was, stuurde de bouwer al enkele exemplaren naar tuners.

Een van die tuneshops is Fat Five Racing, waar Daigo Saito aan het roer staat. De voormalig D1 Grand Prix-kampioen doet dit jaar mee aan een nieuwe driftcompetitie en had passend vervoer nodig. Zijn eerste wapenfeit was het verwijderen van het BMW-bloed uit de nieuwe Supra.

De samenwerking van Toyota en BMW steekt bij de Japanse tuners. De auto voelt niet volledig Japans. Niet vreemd ook, als hij in Oostenrijk wordt gebouwd en een Duitse motor heeft. Daarom zocht Fat Five Racing de 3,0-liter zes-in-lijn uit de vorige generatie Supra. Jazeker: de 2JZ.

Daigo boorde de motor op tot 3,4 liter en monteerde een turbo waar je hoofd in past. De overtollige uitlaatgassen van de wastegate schieten via twee pijpen door de motorkap de atmosfeer in. Het vermogen is nu ruim 800 pk. Dat ie tijdens zijn eerste driftdag in de fik vloog, hoort erbij.

Fat Five maakte de koets breder, verbreedde de spoorbreedte, gaf de Supra hilarisch veel camber en oneindig veel stuurhoek. Of de luchthappers bij deze auto wél echt zijn, kunnen we niet goed zien. En dit is slechts het begin. De Supra komt binnenkort naar de dealers en je weet één ding zeker: dat tuners er massaal op zullen springen.

Foto’s: Mark Riccioni

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken