Dat elektronica steeds kleiner en slimmer wordt, is niet iets van vandaag, maar dateert al van vele decennia terug. Waar is de tijd gebleven dat de TV Licensing met angstaanjagende voertuigen door de Britse steden reed om illegale TV-kijkers op te sporen.
 
De eerste auto die hiervoor werd ingezet, dateert uit 1938 en straalt het technisch vernuft van een slechte science-fiction film uit. Er deden in die jaren allerlei Hollywood-achtige verhalen de ronde waarin de voertuigen duistere krachten werden toegedicht.
 
Heel wat anders dan de modernste opsporingsapparatuur, een klein apparaatje dat in de hand past en waar een koptelefoon op wordt aangesloten. Hierdoor kan ‘Big Brother’ op de meest afgelegen plekken komen.
 
Overigens blijft de opsporingsdienst bestelwagens gebruiken die er tegenwoordig minder opvallend uitzien dan hun voorgangers, zoals de Commer uit het eind van de jaren zestig die zo uit de Thunderbirds weggereden lijkt te zijn. En heeft het nut? Jazeker, vorig jaar werden 214.000 Britten illegaal kijkend gepakt.

Reacties