Eentje in de categorie: ‘Hier had je nog niet aan gedacht, maar eigenlijk is het heel logisch’. Er blijkt een direct verband te zijn tussen populaire taxidiensten als Uber en Lyft en de alcoholconsumptie in een stad.

Na de introductie van UberX, de goedkoopste vorm van Uber, was een stijging zichtbaar in het aantal geconsumeerde alcoholconsumpties. Gemiddeld gingen de inwoners van steden 4,9 procent meer drinken per keer en nam het aantal dagen dat mensen alcohol dronken toe met 3,1 procent. Het aantal keren dat er veel gedronken werd steeg met 9 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Louisville en de Georgia State University.

In gebieden waar het openbaar vervoer minder goed geregeld is, steeg het aantal keren dat mensen van het padje gingen nog harder. Daar stegen het aantal keren ‘klemzuipen’ met 17,5 tot 21,8 procent. Er kleeft ook een groot voordeel aan de komst van Uber. In Portland bijvoorbeeld is het aantal alcohol-gerelateerde ongelukken gedaald met 62 procent. Mensen drinken dus meer, maar de grootste schade is waarschijnlijk een gejatte pylon en de bonkende hoofdpijn de volgende dag.

Uber verhoogt de alcoholconsumptie, hoe kan dat?

The Economist analyseerde de data en trok de conclusie dat het alcoholgebruik vóór de komst van Uber aan het afnemen was, en nu juist terugkeert naar een oud niveau. Wij vermoeden dat het ook te maken heeft dat mensen niet meer hoeven te bobben. In een vriendengroep van vier mensen, is dat plots een alcoholtoename van 33 procent. Plus: als iedereen aan het buizen is, dan loop je elkaar ook op te stoken. Niemand remt immers de boel af.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie