In de categorie ‘ik was vandaag jaar oud’: uitschuifbare zonnekleppen. Op de redactie al enige tijd welbekend, maar we merkten dat er een hoop mensen zijn die geen flauw benul ervan hebben dat ze een geheime feature in hun auto hebben zitten. De meeste mensen weten wel dat je de zonneklep kunt losklikken (en als je het niet wist, is het vandaag een extreem mooie dag voor je) om hem naar de zijkant te klappen, maar wist je al dat je hem soms ook nog kunt uitschuiven? Zo kun je het laatste spleetje van de zijruit ook bedekken.

De uitschuifbare zonneklep

De goedkopere auto’s en ook oudere auto’s hebben de uitschuifbare zonneklep waarschijnlijk niet. In de hogere segmenten komen ze het vaakst voor, maar we zijn ze ook al tegengekomen in Volkswagens en Nissans. Je komt er heel eenvoudig achter of je er eentje hebt. Klik de zonneklep los en probeer hem rustig uit te schuiven. Als je het mechanisme nog nooit gebruikt hebt, zou hij een beetje kunnen klemmen, maar trek niet té hard.
 
View this post on Instagram
 

A post shared by TopGear Nederland (@topgear.nl)

De constructie is bijzonder simpel en qua kosten zal het voor een autofabrikant niet de spuigaten uitlopen. Dus waarom de uitschuifbare klep niet standaard is, is ons eigenlijk een raadsel. Er zijn overigens ook auto’s die nog een stapje verder gaan met een dubbeldekker zonneklep. Een Bentley Bentayga heeft dat bijvoorbeeld. Als je één zonneklep naar de zijkant beweegt, hangt er nog eentje onder om naar voren te klappen.

De derde zonneklepje in het midden

Nog zo’n mooie uitvinding die je eigenlijk veel te weinig ziet op moderne auto’s, is het illustere derde zonneklepje in het midden. Je hebt hem niet vaak nodig, maar op de momenten dat je hem gebruikt, is het een verademing. De foto van hierboven is van een Volkswagen Polo uit 2003. Als die hem al had, waarom zien we hem dan tegenwoordig nog maar zo weinig? Heb jij zowel een uitschuivende zonneklep als een derde klepje, dan win je voor vandaag het internet.
Advertentie

Reacties

 • Karel Akse heeft op 11 oktober 2021 geschreven:

  Citroen id/ds kleppen die je kunt uitschuiven

  Reageer
 • ron1966 heeft op 9 oktober 2021 geschreven:

  porsche 928 vanaf 1977 zonnekleppen achterin
  mercedes s klasse zonneklep boven de binnen spiegel vanaf 1979

  Reageer
 • David heeft op 8 oktober 2021 geschreven:

  De Citroën CX Familiale beschikte ook over zonnekleppen voor de achterpassagiers. Heb ik nog niet bij andere auto’s gezien.

  Reageer
 • De energieman heeft op 7 oktober 2021 geschreven:

  De golf 4 vanaf 1997 had ook al zo’n kleine zonneklep boven de binnenspiegel

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie