Als je vanuit de ruimte de aarde bekijkt, dan kun je je bijna niet voorstellen dat er plekken zijn op de wereld met een watertekort. Onze ruimteknikker is voor ruim 70 procent bedekt met water. Het probleem is alleen dat dit zeewater is. En als je dit drinkt, dan droog je zelfs uit. Het omzetten van zeewater in drinkwater kost een hoop energie. In de toekomst wellicht niet meer, als deze innovatie doorontwikkeld wordt. Een mooie bijvangst: er komt ook waterstof vrij.

De universiteit van Cornell in New York heeft een apparaatje ontwikkeld dat zeewater omzet in drinkwater en waterstof. Het mooiste is dat het apparaat volledig werkt op zonne-energie, dus de waterstof die geproduceerd wordt is helemaal duurzaam. De onderzoekers verwachten dat ze binnen 15 jaar tijd op deze manier voor 1 dollar per kilo groene waterstof kunnen produceren. Huidige waterstofauto’s verbruiken ongeveer 1 kilo per 100 kilometer. Reken maar uit.

De uitvinding is heel efficiënt

Het testapparaatje is 10 bij 10 centimeter en het produceert 200 milliliter waterstof per uur. Een groot nadeel van zonne-energie is de efficiëntie: slechts 30 procent van het zonlicht wordt omgezet in energie. De rest is warmte. Het team van onderzoekers vond een manier om ook de warmte te gebruiken voor het destilleren van het zeewater. Als het zeewater verdampt door de restwarmte, blijft het zout liggen. En zo krijg je dus drinkwater. Dit wordt daarna deels omgezet in waterstof.

Lees meer: Waarom waterstof zo inefficiënt is

Mocht waterstof heel gangbaar worden, dan moet je natuurlijk nog accijnzen, winst, vervoer en opslag rekenen. Maar zelfs als de prijs over de kop zou gaan, dan zit je voor 15 euro in Berlijn op waterstof. Dat waterstof een hopeloos inefficiënte energiedrager is, dat maakt niet uit als het helemaal klimaatneutraal wordt geproduceerd. Zeewater hebben we genoeg en drinkwater kunnen we niet genoeg van hebben. Het is nog ver weg, maar het klinkt veelbelovend.

21 reacties op “Door deze uitvinding rij jij straks voor slechts 7 euro met de auto naar Berlijn”

  1. Is dan nog wel waterstof bij atmosfeer. Om 7 kg mee te nemen moet het op 700 bar gecomprimeerd worden. En die energie (kosten)nemen ze even niet mee, want dan is het niet meer interessant l.

  2. Of t nu inefficiënt is of niet de zon is gratis. Al zou t 100x inefficiënter zijn de zon blijft gratis en mn panelen heb ik al terugverdiend. Dus kom maar op met waterstof aangezien

  3. @CarlovandenBerg De ironie is dat jij juist gebrainwashed bent door Trump propaganda. Doge is al 3x terug gekomen op de hoeveelheid bezuinigingen (van 2 triljoen, naar 1 triljoen , naar 185miljard) en zelfs dat is geknutselde cijfers. Ondertussen wel zijn space X en Tesla allerlei contracten gegeven. Maar waarschijnlijk maakt het niet uit wat ik hier schrijf, je gelooft wat je wilt geloven.

  4. De tesla swastika. Wat zijn mensen toch ongelofelijk domme meelopers. Echt, geestelijke armoede als je zulke dingen zegt.
    Musk is een enorme hoeveelheid belastingfraude op het spoor gekomen en de mensen die dat geld jarenlang hebben gekregen proberen jou te laten denken dat ie een nazi is.

  5. Ik hoop niet dat azijn een van de bijproducten is bij deze ontwikkeling want daarvan is er al genoeg als ik de comments hier zie.

  6. Waterstof is inefficient, wat er ook zal uitgevonden worden. Bovendien houden we onszelf graag een droomwereld boven maar niemand spreekt vd gevaren van waterstof. Het zou ongelofelijk dom en super gevaarlijk voor mens en natuur zijn om een hele maatschappij dit te laten gebruiken.

  7. Met een Tesla Swastica voor €7 naar Berlijn?. Je vergeet even hoe duur die on aanschaf zijn. En sinds de USA is afgegleden tot een autocratie ook onbetrouwbaar. Wie zegt dat jouw Tesla nog rijdt als Elon aan de knoppen zit?

  8. Tesla doet realistische dingen, waterstof werkt alleen als het gesubsidieerd wordt. Met genoeg subsidies kun je alles tijdelijk goedkoop maken.
    Met een Tesla kun je op termijn, zonder subsidies, naar Berlijn rijden voor 7 euro.

  9. En wat gebeurt er met het zout uit het zeewater, in de winter prima om de wegen te pekelen maar dit lijkt me als restproduct toch een uitdaging. Maar verwacht maar dat big oil hier een stokje voor gaan steken.

  10. Vergeten even dat puur H2O wel water is maar totaal niet geschikt als drinkwater. Zelfs planten gaan hier aan dood. Alle toevoegingen bepalen de gezondheid van H2O. Buiten de haalbaarheid van dat waterstof gebeuren. Weer een broodje aap verhaal. Werd in de jaren 30 al vertelt en is nog steeds de wereld niet uit. Heb nog steeds geen werkbare waterauto gezien. Buiten de broodjes aap verhalen dat alle uitvinders dood zijn.

  11. @michiel ik denk toch dat er iemand anders niet goed gelezen heeft. Zie zijn bericht van 22:48

    Ik quote:

    “Wat het bijzonder maakt is dat het een alles-in-één module van 10×10 cm is.”

  12. @Wijsneus, je bent iets te snel met je reactie en blijkbaar heb je het artikel niet goed gelezen. Had je dat wel gedaan, dan had je geweten dat er TWEE processen plaatsvinden in de genoemde modules, namelijk elektrolyse en destillatie. De destillatie levert schoon, ontzilt water op. Weliswaar nog niet helemaal hetzelfde als drinkwater, maar het zit er dicht tegen aan.

  13. Ach ja, past in verhaallijn dat als je veel energie verbruikt om van koolstof een diamant te maken! Gigantisch dure juweel waar je mee kunt pronken of aardige glassnijder van kan maken!

  14. @wijsneus: dank je voor het uitwerken, mijn bullshitdetector ging ook al hard af bij dit artikel.

    Als ik het goed lees worden er 2 technieken in 1 device gecombineerd: elektrolyse en ontzilten door verdamping. Dat laatste wordt niet veel gedaan, want werken met membranen is normaal veel efficiënter.

    De winst zit bij dit apparaat er vooral in (als in het goed begrijp) dat je de restwarmte van het elektroliseren gebruikt voor het verdampen van water.

    Ik zie daar echter geen ongelofelijk grote besparing uit komen. Dit lijkt meer een: wij hebben een elektrolyser gebouwd, en als elektriciteit ooit gratis is, en we er enorm veel van bouwen wordt de prijs voor een kg waterstof ooit nog wel eens interessant.

  15. Oh ja, en die getallen nog even matchen met elkaar om het probleem inzichtelijk te maken:
    Opbrengst van een module: 200 milliliter waterstof per uur.
    7 kg waterstof, betekent dus als je 5 van die modules hebt 77.000 uur zon voordat je naar Berlijn kunt. En dan moet je nog terug.
    Met 50 modules ben je er al in 7700 uur.
    Oh ja, in 2023 was het uitermate zonnig in Nederland. Toen hadden we 2000 zon-uren.

  16. Toch nog even verder gezocht naar de bron.

    Wat gebeurt er echt in dat apparaat van Cornell?
    Het apparaat gebruikt zeewater en verwerkt dat in twee stappen:

    1. Zonne-destillatie van zeewater

    Ze gebruiken zonne-energie om zeewater te destilleren → hierdoor scheiden ze zuiver water (H₂O) van de zouten en andere verontreinigingen.
    Dat zuivere water wordt:
    deels gebruikt als drinkwater,
    deels doorgeleid naar de elektrolyser.

    2. Elektrolyse van het gezuiverde water

    Een deel van het gezuiverde (gedestilleerde) water wordt gesplitst in waterstof (H₂) en zuurstof (O₂) met behulp van zonne-energie.

    Wat het bijzonder maakt is dat het een alles-in-één module van 10×10 cm is.

  17. Jullie spreken jezelf nogal tegen; als je van dat zeewater waterstof hebt gemaakt hou je vanalles over, maar geen drinkwater. Eén van de essentiële componenten van het watermolecuul mist namelijk.
    Daarnaast:
    1 kilogram waterstofgas komt overeen met ruim 11000 liter bij kamertemperatuur en atmosferische druk.
    M.a.w.: daar moet je nog iets mee voordat je het in je personenauto mee kunt nemen.
    Als iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is het dat vaak ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear