Mocht het ooit zover komen dat alle eerstewereldproblemen zijn opgelost, dan hebben we er nog ééntje: het maakt niet uit hoe realistisch je een radiografisch bestuurbare auto maakt, aan de manier waarom hij beweegt, zie je altijd dat het geen echte auto is. Zelfs als de volledige omgeving ook op schaal is nagemaakt. En dat is spijtig voor liefhebbers die toffe filmpjes van hun hobby willen maken.
Dimitar Tilev ontwikkelde zelf deze Super Scale Active Suspension, waarbij elke draagarm een eigen servo krijgt. Dat is een klein stuurmotortje dat naar links en rechts beweegt, of in dit geval op en neer. Een snelheidssensor (MPU6050, koop je voor weinig op AliExpress) meet de beweging en voedt de data in een zelf geprogrammeerde Arduino-chip, die weer de servo’s aanstuurt. De benodigde onderdelen maakte hij met een 3D-printer.
En zo laat Dimitar zijn radiografische Oldsmobile op fascinerende wijze deinen als een zwaar Amerikaanse slagschip. De auto helt naar links en rechts en zakt door zijn dempers bij accelereren en remmen. De auto reageert ook op zetjes tegen de koets. De banden hebben weinig grip zodat het achterwielaangedreven ding uitstekend drift – met het nodige overhellen. Op en neer hoppen als een lowrider is ook mogelijk.
De handige knaap had voorafgaand aan het project weinig ervaring met 3D-printen en programmeren in Arduino. Dimitar ontving naar eigen zeggen overweldigende respons op het project. Hij is nu bezig met een productieversie van de module om te verkopen aan liefhebbers.
Ultra-realistische vering op een RC-auto
Foto: superscale2020
Reacties